Ero sivun ”EK:n järjestämisohje (ralli)” versioiden välillä

Kohteesta AKK Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Toiminta ennen sulkuaikaa)
(27 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
Katso myös [https://wiki.autourheilu.fi/Erikoiskokeen_j%C3%A4rjest%C3%A4minen Erikoiskokeen järjestäminen].
 +
 +
 
== Erikoiskokeen järjestämisen edellytykset ==
 
== Erikoiskokeen järjestämisen edellytykset ==
  
Rivi 123: Rivi 126:
  
 
'''Onnettomuustapauksissa johtokeskus johtaa toimintaa ja antaa ohjeet kilpailun jatkamisesta.'''
 
'''Onnettomuustapauksissa johtokeskus johtaa toimintaa ja antaa ohjeet kilpailun jatkamisesta.'''
 +
 +
 +
== Liikennesuunnitelma ==
 +
 +
 +
1. Yleistä
 +
 +
Kilpailunjärjestäjä tekee yhdessä EK:n järjestäjän kanssa liikennesuunnitelman, jossa on määriteltynä;
 +
 +
- pääteille mahdollisesti tulevat pysähtymis- ja pysäköintikielto¬merkit
 +
 +
- nopeusrajoitukset
 +
 +
- EK:n pysäköimisalueet
 +
 +
- sulkukohdat ja ennakkomerkkien paikat
 +
 +
 +
2. EK:n sulkeminen
 +
 +
Erikoiskoe on suljettava molemmista päistä. Suluissa on oltava kielletyn ajosuunnan merkki lisäkilpineen sekä liikenteenohjaaja ja sulkupuomi. Lisäksi on jokainen reitin varrella oleva liittymä suljettava ja varustettava ajoesteellä ja/tai liikenteenohjaajalla. Ns. läpiajoteille on sulkuun asetettava em. kielletyn ajosuunnan merkki ja liittymätien alkuun ennakkomerkki, josta ilmenee matka, mistä tie on suljettu, sulkuaika sekä riittävän isokokoinen ajo-ohje kiertotiestä.
 +
 +
Kaikki ns. ”kylmät siimat” on varustettava talokirje – infolapulla.
 +
 +
 +
3. Kilpailijoiden ohjaus
 +
 +
Kilpailijoilla on aikataulu joka ei salli odottamaan pitkään erikoiskokeen läheisyydessä, joten tulon ja lähdön on oltava selkeää ja joustavaa. Kilpailijoille jaetussa tiekirjassa on korvaava tiekirja, jossa on korvaavat reitit siltä varalta, että EK-tietä ei voida käyttää. Johtokeskus tiedottaa EK-päälliköitä mahdollisen kiertoreitin käyttöönotosta.
 +
 +
 +
4. Yleisön ohjaus
 +
 +
Yleisön ajoneuvojen ohjaamiseen käytetään ajo-opasteita, joista ilmenevät P-alueet ja mahdollisesti myös katselualueet.
 +
 +
 +
5. Katselualueet
 +
 +
EK:lle saapuva yleisö ohjataan hyvin hallittaviin kohtiin maastossa selvästi ymmärrettävällä tavalla. Alueista, jonne yleisöä kerääntyy runsaasti (esim. hyppyrit, kiristyvät mutkat, maalialueet jne.) on merkittävä katselualueen eturaja, jonka taakse yleisö ohjataan ja pidetään sen takana. Tämä ns. turvallisuusalue päätetään erikoiskokeen tarkastuksen yhteydessä.
 +
 +
Järjestyksenvalvojat voivat tarvittaessa, erityistä varovaisuutta noudattaen toimia näillä turva-alueilla mikäli se on tarpeen esimerkiksi yleisöä hallittaessa.
 +
Asema-alueet on hyvä rajata niin, ettei yleisö pääse häiritsemään asemien toiminta-aikana toimitsijoiden ja kilpailijoiden välistä toimintaa.
 +
 +
 +
6. Kielletty katselualue / Vaarallinen katselualue
 +
 +
EK - turvasuunnitelmaa tehtäessä on huomioitava vaaralliset alueet, joille yleisöä ei päästetä. Erityisen vaarallisia alueita ovat hyppyreiden taustat, ulkokaarteet, risteysten taustat ja niiden jätön ulkoreuna, sisäkaarteen jatkeet ja maalin jarrutusalue.
 +
 +
Asema-alueet ovat kiellettyjä alueita sekä kilpailijoille tarkoitettujen merkkien edustat ja välittömät taustat. Myös kilpailun turvapäällikkö, poliisi ja ratamestari saattavat antaa ohjeita kielletyistä alueista. Kielletyiksi alueiksi merkitään myös maanomistajien kanssa sovitut suojattavat alueet. Nämä alueet merkitään kilvellä ”Kielletty alue” / ”Yksityisalue”. Järjestyksenvalvojien on ehdottomasti valvottava alueita. Järjestyksenvalvoja ei saa olla kielletyllä alueella kauempaa kuin siellä suoritettava tehtävä edellyttää.
 +
 +
 +
7. Liikkuminen EK:lla kilpailun aikana
 +
 +
Yleisöä ohjataan järjestyksenvalvojien neuvonnalla, siimoilla/köysityksillä ja opasteilla niin, että kilpailijoiden käyttämällä tieosalla liikkuminen SPAUK:n mentyä olisi mahdollisimman vähäistä. Jos tiellä maasto-olosuhteiden vuoksi on liikuttava, tulee yleisö ensisijaisesti ohjata kilpailun kulkusuunnassa vasempaan reunaan. Lähdön ja maalin asema-alueella on suoritettava aina ohjaus ja siimoitus yleisölle, etteivät asematoiminnat häiriinny. 
 +
 +
 +
== Liikenteen ohjaukseen käytettävät merkit ==
 +
 +
 +
Kilpailun aikana
 +
 +
 +
1. Pysähtyminen kielletty
 +
 +
Tätä merkkiä käytetään lähinnä EK:n sisääntulo- ja ulosmenoteiden risteyksissä. Kieltomerkit asetetaan risteyksestä molempiin suuntiin niin, että niiden noudattamista pystytään valvomaan, yleensä noin 50 - 100 metrin etäisyydelle.
 +
 +
 +
2. Ennakkomerkki ”ajoneuvolla ajo kielletty”
 +
 +
Liikennemerkki ajoneuvolle ajo kielletty varustettuna lisäkilvellä (nopeuskilpailu tie suljettu klo - klo) sijoitetaan tien oikealle puolelle suljettavan tien alkuun ja loppuun sekä läpiajotien alkuun.
 +
Läpiajotien erikoiskokeen pään/varressa olevalla sululla on oltava järjestyksenvalvoja/liikenteenohjaaja sekä riittävä este (esim. puomi, auto, sulkusiima).
 +
 +
 +
3. Muu ohjaus
 +
 +
Asema-alueiden, viestipisteiden sekä huomio- ja kääntymismerkit ovat kilpailijoille tarkoitettuja kilpailumerkkejä.
 +
Kääntymis-, viestipiste- ja huomiomerkit asetetaan paikoilleen jo nuotitusta varten ratamestarin toimesta. Asema-alueiden merkit laittaa ek-järjestäjä ek:ta rakennettaessa. EK-päällikkö tai hänen määräämänsä henkilö varmistaa merkkien paikallaolon sulkuajan alkaessa.
 +
Jokaisella merkillä on oltava henkilökohtainen vartija koko kilpailun ajan. Vartija on nimettävä viimeistään kilpailupaikalla ja nimen on oltava EK:n lähdössä ”merkinvartija”-luettelossa, joka luovutetaan pyy¬det¬täessä kilpailun organisaation edustajille. Vartijana voi toimia toimitsija tai järjestyksenvalvoja huolehtien, että merkki on kilpailijoiden nähtävissä. Jos merkki tuhoutuu tai katoaa, on siitä ilmoitettava viipymättä erikoiskokeen lähtöön, jossa asiasta ilmoitetaan kilpailijoille, ja tiedoksi saattamisesta otetaan kuittaus kilpailijalta.
 +
Varsinaista erikoiskoetta on asemakilpien 1 ja 8 välinen alue ja EK-aluetta suljettava tieosuus, tienvarret, kielletyt alueet katselualueet, P-alueet sekä liittymä päätiellä. Ratamestarit näyttävät hyvissä ajoin ennen kilpailua EK:n sijainnin, lähdön ja maalin sekä STOP-linjan.
 +
 +
 +
4. Käytettävät kilvet
 +
 +
Kääntymismerkkeinä käytetään kääntymisnuolia /tai kääntymismerkkejä AKK:n sääntökirjan mukaisesti. Kaikkien muiden merkkien pohjaväri on musta, etumerkin kuvion väri on keltainen ja kohdemerkin punainen. Kaikki merkit sijaitsevat tien oikealla puolella, lukuun ottamatta ohituspaikan etumerkkiä, joka sijaitsee ohituspaikan puoleisella puolella tietä. Huomiomerkki (n:o 5) ja Vaaranmerkki (n:o 6) sijoitetaan aina tien molemmille puolille. Mikäli samassa kohteessa on useampia eri reittimerkkejä, sijoitettaan ne vierekkäin. Etumerkki sijaitsee aina 100 metriä ennen kohdetta ja varsinainen kohdemerkki itse kohteessa. Huomio-, vaara ja väliturvapisteen merkkeinä käytetään ainoastaan etumerkkiä.
 +
 +
 +
== EK-Päällikkö 1 ==
 +
 +
[[EK-päällikkö 1 (ralli)]], [[EK-päällikkö 2 (ralli)]] ja [[EK-turvapäällikkö (ralli)]] tekevät suunnitelmat EK:n toteuttamiseksi yhdessä kilpailun ratamestarien ja turvallisuuspäälliköiden kanssa. He valitsevat EK:n viestistä, järjestyksestä, ajanotosta vastaavat henkilöt. Nämä hankkivat itselleen tarvittavan määrän henkilöstöä. Tarkasta työnjaosta EK-päälliköiden, turvallisuuspäällikön ja muiden toimitsijoiden kesken on syytä sopia etukäteen. EK-päällikkö vastaa koko erikoiskokeen ja kaikkien “alaistensa” toiminnasta.
 +
 +
EK-päällikön lähimmät esimiehet ovat: Kilpailunjärjestäjän ratamestarit, turvallisuuspäälliköt sekä kilpailun johtajat.
 +
 +
Toiminta ennen kilpailua
 +
 +
1. Tutustu ratamestarin opastuksella erikoiskokeeseen ja viitoitusohjeeseen (huomioi myös paikalliset erikoisjärjestelyt kuten esim. maitoautot, linja-autot tms.) ja huolehdi tarvittavan tiedon kulusta järjestelyissä mukana oleville. Suunnittele erikoiskokeen rakentaminen annettujen ohjeiden mukaan.
 +
 +
 +
2. Tutustu hyvin kilpailun järjestäjän jakamaan materiaaliin ja varmista, että olet saanut kaikki
 +
 +
- kilpailun säännöt
 +
 +
- järjestämisohjeet
 +
 +
- viranomaisten luvat
 +
 +
 +
 +
3. Laadi turvallisuussuunnitelma yhdessä EK:n turvallisuuspäällikön kanssa. Suunnitelmassa tulee olla:
 +
 +
- sairasauton ajoreitti (kilpailunjärjestäjä toimittaa)
 +
 +
- erikoiskokeen sisäiset viestiyhteydet
 +
 +
- EVA-auto, jonka sijainti on lähdön tuntumassa
 +
 +
- korvaava reitti on tiekirjan yhteydessä (kilpailunjärjestäjä toimittaa)
 +
 +
 +
 +
4. Hoida yhteydet tienvarsiasukkaisiin (Mahd. myös kilpailun järjestäjän vastuulla)
 +
 +
- tiedota tien sulkemisesta ja sulkuajasta sekä mahdollisesta  ennakkotutustumisesta ja toimita talokirjeet, jonka kilpailun järjestäjä toimittaa (jätetään kiinteistön oveen/postilaatikkoon mikäli kiinteistön asukas/omistaja ei ole paikalla)
 +
 +
- varmistu, ettei asukkailla ole välttämätöntä tarvetta tien käyttöön sulkuaikana (häät, hautajaiset, työmatkat: jos tarvetta on, ota välittömästi yhteys ratamestariin)
 +
 +
- sovi talonväen mahdollisuudesta toimia järjestyksenvalvojina omalla alueellaan (muista henkilötiedot ja suostumus sekä toimintaohjeet)
 +
 +
 +
5. Vastaa EK-henkilöstösi koulutuksesta ja laadi koulutussuunnitelma yhdessä kerhosi toimitsijakouluttajan kanssa.
 +
 +
 +
6. Kilpailunjärjestäjä kiinnittää EK:n varrelle tulevat sulkujulisteet.
 +
 +
 +
7. Selvitä lähtö- ja maalipuomeilla sekä EK:n väliteillä oleville sulkumiehille lyhyimmät mahdolliset kiertotiet, miten EK:n ohi voi kiertää (karttapiirros).
 +
 +
 +
8. Tarkista saamasi EK - materiaali.
 +
 +
 +
9. Tutustu kilpailun järjestäjän edustajan kanssa erikoiskokeeseen. Käynnin tarkoituksena on käydä läpi tehdyt suunnitelmat, sopia mahdollisista erityisjärjestelyistä ja selvittää mahdolliset esiin tulleet ongelmat.
 +
 +
 +
10. Huolehdi, että sinulla, muilla toimihenkilöillä ja kilpailun järjestäjällä on ajan tasalla olevat nimilistat kaikista EK:lla toimivista henkilöistä.
 +
 +
 +
=== Toiminta ennen sulkuaikaa ===
 +
 +
1. Varaa EK:n rakentamiseen riittävästi aikaa ja varmista paikalla olevan henkilöstön riittävyys
 +
 +
2. Tarkasta oman ja kilpailun järjestäjältä saadun materiaalin riittävyys
 +
 +
3. Varmista EK:n rakentamis- ja muun työnjako
 +
 +
4. Liikennesuunnitelman toteuttaminen ja mahdollinen lipunmyynti:
 +
 +
- EK:lle pääseminen ja sieltä poistuminen, mahdolliset kiertotieopastukset, liikennemerkit (myös peittäminen), ennakkotiedotukset suluista, yleisön P-alueet
 +
 +
5. EK:n turva- ja viitoitusohjeen toteuttaminen:
 +
 +
- Asemat, sulut, merkit, väliviestipisteet, järjestyksenvalvojat
 +
 +
- EA- ja pelastushenkilöstön ja kaluston paikalla olo ja heidän ohjeidensa varmistaminen
 +
 +
6. Viestivälineiden toimivuus
 +
- Viestiyhteydet lähtö-(väliturvapiste)-maali-johtokeskus, oma sisäinen viesti, turvallisuuspäällikön matkapuhelin
 +
 +
7. Järjestyksenvalvojien/liikenteenohjaajien/toimitsijoiden tehtävien varmistaminen ja viimeistään tässä vaiheessa kirjallisten ohjeiden jako
 +
 +
8. Esittäydy EK:lle tehtäviin tuleville “vieraileville” toimitsijaryhmille ja kertaa toimintatavat heidän kanssaan
 +
 +
9. Varmista AT-asemahenkilöstön ja lähettäjän sekä heidän tarvitsemiensa välineiden käyttö:
 +
 +
- kellot, pöytäkirjat, purkulistat, puskakello ja sen pöytäkirja
 +
 +
- oma ja asemahenkilöstön kellot kilpailuaikaan
 +
 +
- Ajanottolaitteiden ja -ohjelmistojen käyttöohjeet ja käyttäjien ennakko-opastus
 +
 +
10. Varmista, että lähdössä ja maalissa on kopiot sulku- ja yleisötilaisuusluvista
 +
 +
- Asema-alueilta poistetaan ylimääräiset autot ja muissa tarpeellisissa liittymissä on varmistettava, että kulkuväylät ambulanssien ym. onnettomuustapauksissa tarvittavien kulkuneuvojen liikkumiselle ovat auki.
 +
 +
11. EK-päällikkö 2 tarkistaa EK:n järjestelyt siirtymällä lähdöstä maaliin sulkuajan puitteissa
 +
 +
- Sulkuajan alkaessa jokainen EK:n toimihenkilö on omalla paikallaan.
 +
 +
=== Toiminta kilpailun aikana ===
 +
 +
'''Sijainti ja varusteet'''
 +
 +
EK-päällikkö sijoittuu lähtöön ja EK-päällikkö 2 maaliin STOP-paikalle. Erikoiskoetta koskevat asiapaperit on oltava molemmilla EK-päälliköillä sekä jäljennökset tien sulkuluvasta ja yleisötilaisuusilmoituksesta käytetyimpien tieosuuksien risteyksissä olevilla suluilla.
 +
 +
EK-päälliköiden on käytettävä EK-päällikön tunnuksia (EK-päällikön liivi)
 +
 +
Tehtävät:
 +
 +
Aikataulun ja ohjeiden mukaan lähdön EK-päällikkö:
 +
 +
1. Antaa määräyksen tien sulkemiseen muulta liikenteeltä
 +
 +
2. Sulkuajan alettua varmistaa, että kaikki tarvittavat toiminnot on tehty
 +
 +
3. Antaa ilmoituksen EK:n sulkemisesta ja valmiudesta johtokeskukseen sulkuajan alettua, jos johtokeskus ei ole ollut vielä yhteydessä, sekä varmistaa sovitut kilpailun keskeytykset ja muut muutokset. Tämän jälkeen liikenne tapahtuu ainoastaan kilpailun kulkusuuntaan. (Huomioi lupaehtojen poikkeukset)
 +
 +
4. Odottaa turvallisuustarkastuksia EK toimintavalmiina sulkuajan alettua EK:n lähdössä
 +
 +
5. Esittäytyy EK:lle tuleville viranomaisille, kilpailun järjestäjän edustajille ja tuomaristolle.
 +
 +
6. Antaa pyydettäessä kilpailun organisaation edustajille (Turva-autot) ajan tasalla olevan nimilistan erikoiskokeen toimintaan osallistuvista henkilöistä.
 +
 +
7. Valvoo kilpailijoiden turvallisuusvarusteiden käyttöä ja kuntoa
 +
 +
8. Antaa lähetysluvan lähettäjälle vasta, kun kilpailunjohtaja antaa luvan aloittaa EK. Lähettäjä toimii lähtötuomarina, joka raportoi henkilökohtaisesti lähettäjän ilmoittamat vilppilähdöt EK-päällkkö 2:lle ja kilpailun johtokeskukseen
 +
 +
9. Saatuaan tiedon onnettomuudesta keskeyttää kilpailijoiden lähettämisen ja käynnistää saamiensa ohjeiden mukaiset pelastustoimet sekä ilmoittaa tapahtumasta ja toimenpiteistä johtokeskukseen, josta saa lisäohjeita.
 +
 +
'''Luvan erikoiskokeen jatkamiseen antaa johtokeskus'''
 +
 +
10. Kirjaa muistiin kaikki merkittävät tapahtumat kellonaikoineen ja tarvittaessa raportoi niistä heti johtokeskukseen
 +
 +
11. Suorittaa mahdollisesti tarvittavien lisämääräysten jaon kilpailijoille kuittausta vastaan
 +
 +
12. Jos EK joudutaan peruuttamaan ja ajamaan siirtymäosuutena, huolehtii, että henkilökunta toimii ohjeiden mukaan
 +
 +
13. Jos EK joudutaan ohittamaan kokonaan, huolehtii, että kilpailijat ja toimitsijat toimivat ohjeiden mukaan
 +
 +
 +
=== Kilpailun jälkeen ===
 +
 +
1. Antaa määräyksen tien avaamisesta yleiselle liikenteelle, kun JOHTOKESKUS antaa siihen luvan. Sopii sulkumiesten ja järjestyksenvalvojien kanssa miten erikoiskokeen sisäinen purku hoidetaan. Vapauttaa pelastusryhmät heti, kun on varmistettu, ettei erikoiskokeella enää tarvita apua
 +
 +
2. Hoitaa pöytäkirjojen, keskeytysilmoitusten, toimitsijoiden raporttien, kaluston ja materiaalin palautukset ohjeiden mukaisesti.
 +
 +
3. Tekee alustavan katselmuksen tien ja tienvarsien kärsimistä vaurioista välittömästi ja tiedottaa tuntuvista vaurioista kilpailun johtokeskukseen. P-alueet, tie ja tienvarret siivotaan välittömästi. Samoin kunnostetaan lähtöpaikka.
 +
 +
4. Ottaa kilpailun jälkeen yhteyttä ratamestariin ja kertoo mahdollisista ongelmista. Kilpailun aikana nopeita toimenpiteitä vaativista ongelmista voi soittaa kilpailun johtokeskukseen.
 +
 +
== EK-päällikkö 2 ==
 +
 +
1. Tulee olla asioista yhtä tietävä kuin EK-päällikkökin
 +
- Toimii EK-päällikön äkillisen esteen vuoksi EK-päällikkönä
 +
 +
2. Tehtävät pääasiassa samat, kuin EK-päällikölläkin, mutta keskinäinen työnjako on syytä tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
 +
 +
3. Tarkastaa EK:n toimintavalmiuden ennen sulkuaikaa.
 +
 +
4. Sijoittuu sulkuajan alettua STOP-paikalle. Valvoo maalipään ja ajanoton toimivuutta. Tärkeä tehtävä on selvittää nopeasti kilpailijoiden reitille jäämisen syyt ja tarvittaessa tiedottaa niistä lähdön EK-päällikölle
 +
 +
5. Varmistaa purkuauton ja turvallisuuspäällikön saavuttua maaliin, että EK:n turvaviestitys on purettavissa
 +
 +
6. Kerää materiaalin, jonka toimihenkilöt tuovat maalin kautta poistuessaan. Esim. järjestyksenvalvojien, liikenteenohjaajien ja toimitsijoiden liivit, raportit ym.
 +
 +
 +
== EK-turvapäällikkö ==
 +
 +
EK:lle on nimettävä [[EK-turvapäällikkö (ralli)]], jonka tehtäviä ovat:
 +
 +
=== Ennen kilpailua ===
 +
 +
1. Käy läpi ajatuksella erikoiskokeen järjestämisohje ja tee erikoiskokeen järjestämiseksi tarvittavat suunnitelmat. Huomioi erityisesti turvallisuustekijät niin toimitsijoiden kuin kilpailijoidenkin ja katsojien kannalta.
 +
 +
2. Kilpailun järjestäjä hankkii EK:n lähtöön EVA- auton sekä mahdollisen ambulanssin erikoiskokeiden lähtöjen välittömään läheisyyteen, EK-turvapäällikkö ottaa nämä vastaan erikoiskokeella.
 +
 +
3. Laatia ohjeet pelastushenkilöstön toiminnasta onnettomuustapauksissa
 +
 +
4. Tutustuu kilpailun järjestäjän edustajan kanssa erikoiskokeeseen. Käynnin tarkoituksena on käydä läpi tehdyt suunnitelmat, sopia mahdollisista erityisjärjestelyistä ja selvittää mahdolliset esiin tulleet ongelmat.
 +
 +
=== Kilpailun aikana ===
 +
 +
1. Sijoittuu lähtöön ja valvoa alaisten toimintaa. (pelastushenkilöstö ja turvaviestitys).
 +
 +
2. Varmistaa turvallisuusryhmien toimintavalmius ennen H-hetkeä ja selvittää heille tehdyt suunnitelmat. Pelastushenkilöstön ja kaluston on oltava toimintavalmiina ½ tuntia ennen sulkuajan alkamista.
 +
 +
3. Laatii järjestyksenvalvojille/liikenteenohjaajille kirjalliset ohjeet onnettomuustilanteiden hälytysmenettelystä ja -toiminnasta.
 +
 +
4. Varmistaa viestiyhteyksien toiminta. Yhteyksien on toimittava, kun turvatarkastusauto saapuu erikoiskokeelle.
 +
 +
5. Pelastusryhmät lähtevät EK:lle ainoastaan EK-päällikön luvalla turvapäällikön perässä. Kun tällainen ryhmä on lähtenyt EK:lle, kilpailijoiden lähettäminen on keskeytettävä ja tapahtumasta ilmoitettava välittömästi kilpailun JOHTOKESKUKSEEN. Liikenne tapahtuu ainoastaan kilpailun kulkusuuntaan.
 +
 +
6. Johtaa toimintaa onnettomuuspaikalla ja olla yhteydessä kilpailun johtokeskukseen ja lähdön EK-päällikköön.
 +
 +
7. Toteuttaa annettuja ohjeita ja määräyksiä onnettomuus- tai vastaavissa tilanteissa.
 +
 +
8. Tehtävän suoritettuaan on pelastusryhmien poistuttava erikoiskokeelta kilpailun kulkusuunnassa mahdollisimman pian ja palattava EK:n lähtöön.
 +
 +
'''Lupa EK:n jatkamiseen on saatava kilpailun johtokeskuksesta.'''
 +
 +
9. Jos EK:n toiminta yllättäen keskeytetään, esim. tienvarsiasukas pyrkii kotiinsa, (pyrittävä selvittämään etukäteen) on hänet saatettava perille. Tämä saattaja ei ole EK:n turvapäällikkö vaan joku ennalta määrätty, luotettava ja viestiyhteydellä varustettu henkilö. Saattotehtävän päätyttyä otetaan välittömästi yhteys EK:n lähtöön kilpailun uudelleen käynnistämiseksi. Saattaja poistuu seuraavasta mahdollisesta nk. läpitiestä erikoikokeelta ja palaa EK:n lähtöön. Tarvittaessa jää saatetun asukkaan kohtaan mikäli EK-päällikkö näin määrää.
 +
 +
=== Kilpailun päätyttyä===
 +
 +
1. Varmistaa, ettei EK:n varrelle ole jäänyt ketään apua tarvitsevaa
 +
 +
2. Hoitaa EK:n purkamisen päällikön kanssa etukäteen sovitulla tavalla
 +
 +
 +
== Erikoiskokeen purkaminen ==
 +
 +
=== Purkuauto ===
 +
 +
Mikäli kilpailussa käytetään erillistä purkuautoa se on yhteydessä johtokeskukseen ja purkuautolle kerrotaan, mikäli ”kateissa” olevia autoja on erikoiskokeella. Purkuauto kerää keskeyttäneiden kilpailijoiden keskeyttämisilmoitukset ja selvittää tarvittavan hinaus- ym. avun. Keskeyttämisilmoituksessa on johtokeskuksen keskeyttämisnro johon kilpailijat ilmoittavat keskeyttämisistään.
 +
 +
Purkuauto ajaa EK:n läpi viimeisen kilpailijan jälkeen, kun johtokeskus antaa luvan EK:n purkamiselle. Heti purkuauton jälkeen ajaa EK:n turvapäällikkö, ensivasteauto. (Näiden perässä voivat poistua järjestyksenvalvojat/liikenteenohjaat.) EK-päällikkö ja turvaviestitys odottavat purkuluvan johtokeskukselta.
 +
 +
 +
=== Ei erillistä purkuautoa ===
 +
 +
Mikäli kilpailussa ei käytetä erillistä purkuautoa, EK-turvapäällikkö (tai EK-päällikkö 1) purkaa erikoiskokeen '''JOHTOKESKUKSELTA LUVAN SAATUAAN''' ajamassa erikoiskokeen hätävilkut päällä ja tätä autoa seuraa ensivasteauto. Tämä auto kerää myös keskeyttäneiden kilpailijoiden keskeytysilmoitukset ja selvittää tarvittavan muun avun kuten purkuautonkin toimissa olisi.
 +
 +
 +
== Järjestyssuunnitelma ==
 +
 +
'''Yleistä'''
 +
 +
Erikoiskokeen järjestämisen ja rallikilpailujen jatkuvuuden edellytyksenä on riittävä määrä järjestyksenvalvojatehtäviin kykeneviä ja hyväksyttyjä henkilöitä. Heidän tehtävänään on huolehtia EK - alueesta ja lähiympäristöstä, kuten esim. paikoitusalueista. Yleisötilaisuusilmoituksen liitteenä olevan hyväksytyn järjestyksenvalvojalistan mukaiset henkilöt voivat toimia tässä tehtävässä. Tehtävien jakaminen useille vastuussa oleville ryhmille on perustana onnistuneelle järjestyksen pidolle. Yleisötilaisuusilmoituksen liitteenä olevasta suunnitelmasta löytyy vastuuhenkilöt, esim. EK-päälliköt, MAHDOLLINEN järjestyspäällikkö, liikenteen ohjaus, P-alueet.
 +
 +
Erikoiskokeella joka on toteutettu yleisölle esim. kaupunkialueella järjestettävät yleisöerikoiskokeet on syytä harkita erillisen järjestyspäällikön nimeämistä.
 +
 +
 +
=== Järjestyspäällikön tehtävät ===
 +
 +
==== Ennen kilpailua ====
 +
 +
1. Järjestä järjestyksenvalvojillesi koulutus yhdessä toimitsijakouluttajan kanssa. Huomioi myös toiminta onnettomuustapauksissa - alkutoimet kuuluvat järjestyksenvalvojille
 +
 +
2. Tutustu erikoiskokeeseen lähialueineen
 +
 +
3. Varaa erikoiskokeen lähtöön yksi varajärjestysryhmä
 +
 +
4. Laadi järjestyksenvalvojaluettelot yleisötilaisuusilmoituksen liitteeksi. Listasta on selvittävä täydellinen nimi, henkilötunnus ja mahdollinen järjestyksenvalvojakortin numero ja kotipaikka
 +
 +
5. Selvitä järjestyksenvalvojille heidän tehtävänsä ja paikkansa kilpailupaikalla järjestyksenvalvojaohjeen ja poliisilta saadun ohjeen mukaan
 +
 +
6. Neuvo oikeudet ja velvollisuudet
 +
 +
7. Neuvo järjestyksenvalvojille palvelutehtävän asettamat vaatimukset
 +
 +
8. Selvitä järjestyksenvalvojille erikoiskokeen purkumenettely ja toiminta siinä tapauksessa, että EK joudutaan muuttamaan siirtymäksi
 +
 +
9. Jaa kaikille kirjalliset ohjeet
 +
 +
 +
==== Kilpailun aikana ====
 +
 +
1. Saavu omalle alueellesi niin ajoissa, että järjestelyt ovat kunnossa tuntia ennen sulkuajan alkua
 +
 +
2. Jaa järjestyksenvalvojat omille paikoilleen ja osoita heille täsmällisesti heidän alueensa rajat sekä selvitä EK-viestiyhteydet
 +
 +
3. Tarkista että alue on toimintavalmis sulkuajan alettua (liittymät suljettu, riittävästi järjestyksenvalvojia omilla alueillaan)
 +
 +
4. Sulkuajan alettua ja kilpailun aikana valvo järjestyksenpitoa käyttäen apunasi erikoiskokeen sisäisiä viestiyhteyksiä ja tarvittaessa avusta järjestyksenvalvojia
 +
 +
5. Raportoi sopimallanne tavalla järjestystilanteen muutoksista EK-päällikölle.
 +
 +
6. Pidä päälläsi järjestyksenvalvojaliiviä koko toimintasi ajan
 +
 +
7. Hoida mahdolliset saatot
 +
 +
 +
==== Kilpailun jälkeen ====
 +
 +
1. Kerää raportit järjestyksenvalvojilta ja ilmoita mahdollisista häiriöistä tai takavarikoista EK-päällikölle
 +
 +
2. Varmista, että kaikki sulkunauhat, -julisteet yms. tulee poistetuksi EK:n varrelta ja sen lähialueelta
 +
 +
3. Kiitä henkilökuntaasi ja kerro mahdollisista palaute- ja saunailloista
 +
 +
 +
 +
=== Järjestyksenvalvojat / Liikenteenohjaajat / Toimitsijat ===
 +
 +
Järjestyksenvalvojat, toimitsijat ja  liikenteenohjaajat ovat kilpailumme avainhenkilöitä, joiden toimintaa seuraavat eri autourheiluyhteisöjen ja tiedotusvälineiden edustajat. Myös katselijat odottavat heiltä asiallista, ystävällistä ja lämminhenkistä palvelua.
 +
 +
1. Käytä järjestyksenvalvoja-/liikenteenohjaajaliiviä
 +
 +
2. Tarkista, että olet saanut EK:n päälliköiden yhteystiedot, EK:n kartan ja Toiminta onnettomuustilanteessa -ohjeen.
 +
 +
3. Sulkuajan alettua kiinnitä sulkusiimat ja pystytä mahdolliset ajokieltomerkit ja puomit.
 +
 +
4. Tehtäväsi on valvoa, ettei yleisön tai kilpailijoiden turvallisuus vaarannu
 +
 +
- valvo alueellasi olevia merkkejä ja siimoja, että ne pysyvät paikoillaan
 +
- MUISTA, EK:lle ei saa päästää sinne kuulumattomia autoja
 +
- ohjaa katselijoita ensisijaisesti neuvojen ja kehotusten avulla heille varatuille turvallisille katselualueille
 +
- kiinnitä huomiotasi yleisön liikkumiseen suljetulla tienosalla. Puutu tilanteeseen, jos yleisö aiheuttaa vaaratilanteita. Erityisesti koirat ja leikkivät lapset on pidettävä riittävän kaukana tiestä. Avotulenteko on kielletty.
 +
- pyri ohjaamaan mahdolliset EK:lle pyrkijät kiertotietä EK:n lähtöön neuvottelemaan asiasta tai ottamaan yhteyttä kilpailun johtokeskukseen ja neuvottelemaan asia kilpailun johtajan kanssa. Tee kohteliaasti selväksi, minkä vuoksi ei reitille voida päästää matkan varrelta.
 +
 +
5. Pidä kielletyt ja vaaralliset katselualueet valvonnassasi, äläkä itsekään jää alueelle kauemmaksi aikaa, kuin tehtävän hoito vaatii.
 +
 +
6. EK-päälliköt / Järjestyspäällikkö voi antaa järjestyksenvalvojalle myös muita tehtäviä.
 +
 +
7. Merkitse muistiin suljetulle tieosuudelle väkisin ajavan ajoneuvon rekisteritunnus ja ilmoita se välittömästi EK-päällikölle / järjestyspäällikölle.
 +
 +
8. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen ja/tai kilpailija poistuu erikoiskokeelta sulkualueesi kohdalla ilmoita asiasta HETI EK-päällikölle. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle.
 +
 +
9. Merkitse muistiin, jos alueellasi tapahtuu jotain merkittävää. Raportoi muistiinpanosi järjestyspäällikölle/EK-päällikölle.
 +
 +
10. VAKAVISSA ONNETTOMUUSTAPAUKSISSA HÄLYTÄ APUA
 +
 +
11. Kilpailijoilla on autossa hätätapauksia varten ensiapulaukku. Laukussa ja tiekirjassa on SOS-kyltti, jonka esittäminen muille kilpailijoille velvoittaa ko. kilpailijan pysähtymään ja välittämään onnettomuusilmoituksen EK:n viestipisteeseen tai maaliin. Kirjaa ylös pysäytetyn auton numero aikahyvitystä varten ja ilmoita se EK-päällikölle.
 +
 +
KÄYTÄ SOS – TUNNUSTA HARKITEN
 +
 +
12. Muista, että olet yleisön palvelija, joten käyttäydy ystävällisesti ja asiallisesti, mutta päättäväisesti.
 +
 +
13. Ylipääsemättömissä tilanteissa ota yhteys järjestyspäällikköön
 +
 +
Poistu paikaltasi vasta kun sovittu EK:n purku tulee. Siivoa oma alueesi, poista julisteet, merkit, siimat yms. ja toimita ne sovittuun paikkaan
 +
 +
=== Aikatarkastusasemien ja ajanoton toimintaohje ===
 +
 +
'''Toiminta-aika'''
 +
 +
Ajanotto aloittaa toimintansa sulkuajan alkaessa ja asemien on silloin oltava toimintakunnossa. AT-henkilökunnan on oltava paikalla jo aikaisemmin, koska ajanottolaitteet tuodaan EK:lle ennen sulkuajan alkamista. Varautukaa ottamaan virtaa auton omasta akusta/virtaliittimestä (tup. sytytin liitäntä).
 +
 +
==== EK:n tulo-AT ====
 +
 +
AT-aseman on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista. Ajanottolaitteet tuodaan viimeistään sulkuajan alkaessa. AT-autossa tulee olla kaksi henkilöä, Toinen käyttää mahdollista älylaitetta tablettia ja toinen kirjaa pöytäkirjaan ja aikakorttiin aikoja.
 +
 +
1. Sijoita auto asemamerkin kohdalle, kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna tien oikeaan reunaan siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus
 +
 +
2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan
 +
 +
3. Tutustu aikakorttiin, ja siihen tehtäviin AT–merkintäkohtiin, paperit AT:n kirjekuoressa
 +
 +
4. Tee kaikki merkinnät selkeästi, käytä tekstauskirjaimia. Jos teet virhemerkinnän, älä sotke sitä, vaan vedä se siististi yli ja tee korjausmerkintä. KUITTAA korjaukset nimikirjaimillasi
 +
 +
5. Pidä ajanottolaite / kello mahdollisimman kuivassa ja lämpimässä paikassa
 +
 +
6. Jos kilpailukelloon tulee häiriö/vika, ota aika omalla kellollasi. Laita pöytäkirjaan ruksi kaikille oman kellosi mukaan annetuille ajoille. Toiminta ei saa pysähtyä, kilpailijalle on saatava aika kaikissa olosuhteissa!
 +
 +
7. Kun sulkuaika on alkanut, toimi kaikkien saapuvien autojen kanssa kuten kilpailijoidenkin kanssa
 +
 +
8. Tehtäväsi on myös valvoa AT:n ennakkomerkin jälkeisiä tapahtumia. Kilpailijan ohitettua ennakkomerkin hän saa pysähtyä ainoastaan asematoimintojen suorittamista varten
 +
 +
9. Kilpailijan saapumishetki AT-asemalle on aikakortin esittämishetki tai kortin luovutushetki. Aika on täysiä alkaneita minuutteja, esim. kilpailija ojentaa aikakortin aikavälillä 15.23.00 - 15.23.59, merkitään 15.23 (tunnit ja minuutit). Aika merkitään pöytäkirjaan ja aikakortin kohtaan AT  A.
 +
 +
10. Ruuhkatilanteessa kortti pitää tuoda kilpailijan toimesta jalkaisin myöhästymättä
 +
 +
11. AT-asema merkitsee myös erikoiskokeen ihannelähtöajan. Merkintä tapahtuu aikakortin ihanne lähtöaika-sarakkeeseen
 +
 +
12. Ihannelähtöaika on AT-aika + 3 minuuttia. Esimerkiksi AT-aika kilpailijalle on 15.23, lisää aikaan 3 min, eli ihannelähtöaikasarakkeeseen merkitään tässä tapauksessa 15.26. Kilpailijan pyynnöstä ihannelähtöaikaa ei muuteta.
 +
 +
13. Aikamerkinnän jälkeen kilpailijan on siirryttävä EK:n lähtöön. Estä tahallinen viivyttely
 +
 +
14. Jos huomaat, ettei kilpailijan kypärä tai turvavyö ole kiinnitettynä, huomauta asiasta kilpailijalle
 +
 +
15. Jos kilpailija jättää sinulle keskeytysilmoituksen, tarkista, että se on asiallisesti täytetty ja ilmoita siitä EK I-päällikölle, joka ilmoittaa keskeytyksen viestille. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle.
 +
 +
16. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan
 +
 +
17. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK - päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet
 +
 +
18. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet EK-päällikölle.
 +
 +
 +
==== Lähdön kirjuri ====
 +
 +
Lähdön on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista, ajanottolaitteet tulevat viimeistään sulkuajan alkaessa.
 +
 +
1. Sijoita auto lähdön kohdalle tien oikeaan reunaan kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus.
 +
 +
2. Tutustu aikakorttiin sekä siihen tehtävään AT-merkintään.
 +
 +
3. Kirjoita merkinnät sekä aikakorttiin että pöytäkirjaan selkeästi. Jos teet virhemerkinnän, vedä se siististi yli ja tee korjausmerkintä. KUITTAA KORJAUS nimikirjaimillasi.
 +
 +
4. Aikakorttiin on merkitty ihannelähtöaika EK:lle erikoiskokeen tulo-AT-asemalla. Huomioi, että lähtö saa tapahtua aikaisintaan IHANNELÄHTÖAJALLA (= AT asemalle tuloaika + 3 min) kuitenkin siten, että kahdella kilpailijalla ei saa olla samaa lähtöaikaa.
 +
 +
5. Merkitse lähtöaika pöytäkirjaan ja aikakortin kohtaan Lähtöaika.
 +
 +
6. Kilpailijoiden mahdolliset pyynnöt muusta kuin 1 min lähtövälistä ohjataan EK-päällikölle
 +
 +
7. Ojenna kortti takaisin kilpailijalle (suositeltava antohetki n. 30 sek ennen lähtöaikaa). Tee pöytäkirjaan merkintä mahdollisesta vilppilähdöstä. Vilppilähdön tuomitsee EK-päällikkö yhdessä lähettäjän kanssa.
 +
 +
8. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan.
 +
 +
9. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK I-päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.
 +
 +
10. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet EK-päällikölle.
 +
 +
==== Lähettäjä ====
 +
 +
Lähdön on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista.  Paikalla pitää myös olla auto tai teltta (lähdön kirjuri) mahdolliseksi sääsuojaksi.
 +
 +
1. Selvitä ajanottolaitteiden tuojien kanssa, miten vilppikennot kohdistetaan
 +
 +
2. Pysäytä saapuva auto lähtölinjalle (muista vilppikenno).
 +
 +
3. Pyri lähettämään pari ihanneajan aikamerkinnän mukaan, ei kuitenkaan aikaisemmin. Jos rengas on tyhjä niin sen saa vaihtaa EK-päällikön luvalla, aikaa 5 min. Annetaan uusi lähtöaika.
 +
 +
4. Aikakortti annetaan takaisin kilpailijoille mahdollisimman aikaisin viimeisellä minuutilla.
 +
 +
5. Varmistu, että kilpailijoiden varusteet ovat asiallisesti, turvavyöt ja niskatuki kiinni, kypärän leukahihna kiinni ja ikkunat suljettu
 +
 +
6. Lähetys EK:lle tapahtuu lähtövaloilla joissa on kello
 +
 +
- punaiset valot syttyvät 5,4,3,2 ja 1 s ennen lähtöä
 +
 +
- lähtö tapahtuu kun valot sammuvat
 +
 +
-  vilkkuvat punaiset valot ilmaisevat vilppilähdön (varmista, oliko vilppilähtö ja ilmoita aiheesta eteenpäin)
 +
 +
7. Varo liikkeelle lähtevää ajoneuvoa
 +
 +
8. Jos kilpailija ottaa vilppilähdön, ilmoita se EK-päällikolle
 +
 +
9. Vilppilähdön tuomitsee lähettäjä (eli Sinä), eikä sitä vastaan voi tehdä vastalausetta
 +
 +
10. Vilppilähdöstä tehdään merkintä pöytäkirjaan, se ilmoitetaan maaliin, sekä tehdään mahdolliset muut muistiinpanot
 +
 +
11. Pyri pitämään lähtöpaikka kohtuullisen tasaisena
 +
 +
12. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan
 +
 +
Mikäli valoihin tulee toimintahäiriö, niin lähetys tapahtuu lippulähetyksenä
 +
Toimi seuraavasti:
 +
 +
- lähetä tasaminuutilla. Pidä lähettäjän kello kilpailijoiden näkyvillä
 +
 +
- aseta lähtölippu vaakatasoon 30 - 50 cm:n etäisyydelle tuulilasin eteen
 +
 +
- jos lähettäjän kello ei näy kilpailijoille, lue ääneen sekunnit 30, 15, 10, 5, 4, 3, 2, 1
 +
 +
- nosta lippu ylös lähtöhetkellä ja lähtö saa tapahtua. Varo lipun takertumista lasinpyyhkimiin tai antenneihin. Varo liikkeelle lähtevää autoa!!
 +
 +
- jos auto liikkuu lippuun kiinni ennen sen nousua tai mikäli kilpailija kertakaikkisella kytkimen nostolla lähtee liikkeelle liian aikaisin, on pari suorittanut vilppilähdön
 +
 +
- jos lippulähetystä joudutaan käyttämään, on lähetystavan oltava samanlainen jokaiselle autolle
 +
 +
 +
13. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK-päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet
 +
 +
14. Luovuta ajanottolaitteet sekä muu materiaali EK-päällikölle.
 +
 +
 +
==== Viestipisteen toimintaohje ====
 +
 +
Väliviestipisteen viestintä hoidetaan yleensä matkapuhelimilla. Väliviestipisteen merkkinä toimii valkoisella pohjalla oleva sinisen ympyrän sisään sijoitettu sininen salama. Tämä merkki on sijoitettu viestipisteen kohdalle ajosuunnassa tien oikealle puolelle.
 +
 +
1. Varaa mukaasi muistiinpanovälineet, taskulamppu ja matkapuhelin
 +
 +
2. Varmista, että sait EK:n päälliköiden yhteystiedot, EK:n kartan, Toiminta onnettomuustilanteessa -ohjeen, järjestyksenvalvojien/sulkumiesten toimintaohjeen sekä väliviestipöytäkirjan.
 +
 +
3. Sijoitu viestipisteellesi siten, että pystyt seuraamaan ohiajavien autojen ovinumeroita. Valvo myös, että viestipisteen merkki ja mahdolliset alueellasi olevat sulkusiimat yms. pysyvät paikoillaan erikoiskokeen sulkuajan.
 +
 +
4. Auton ohittaessa pisteesi, merkitse pöytäkirjaan ohittaneen auton numero
 +
 +
5. EK - päällikkö voi antaa sinulle myös järjestyksenvalvoja/liikenteenohjaaja tehtäviä.
 +
 +
6. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen, ota se vastaan ja ilmoita asiasta EK - päällikölle matkapuhelimellasi tai muulla EK:n sisäisellä viestiyhteydellä. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle tai EK:n purkavalle EK järjestäjän edustajalle.
 +
 +
7. Merkitse muistiin, jos alueellasi tapahtuu jotain muuta merkittävää
 +
 +
8. Kilpailijoilla on autossa hätätapauksia varten ensiapulaukku. Laukussa on SOS-kyltti, jonka esittäminen muille kilpailijoille velvoittaa ko. kilpailijan pysähtymään ja välittämään onnettomuusilmoituksen EK:n viestipisteeseen tai maaliin. Kirjaa ylös pysäytetyn auton numero aikahyvitystä varten ja ilmoita se EK -päällikölle.
 +
 +
9. TÄRKEIN TEHTÄVÄSI on välittää EK - päällikölle kilpailijan tai sivullisen tuoma onnettomuusilmoitus tai avunpyyntö.
 +
 +
10. Jos saat onnettomuusilmoituksen tai avunpyynnön, toimi Toiminta onnettomuustilanteessa - ohjeen mukaisesti ja ota välittömästi yhteys matkapuhelimella EK I-päällikköön.
 +
 +
11. Jos et saa yhteyttä EK - päällikköön, ota yhteys johtokeskukseen matkapuhelimellasi
 +
 +
12. Poistu paikaltasi vasta kun sovittu EK:n purku tulee. Toimita alueellasi olevat sulkusiimat sovittuun paikkaan.
 +
 +
13. Ylipääsemättömissä tilanteissa ota yhteys EK - päällikköön
 +
 +
 +
==== EK:n maalilinja / Ajanotto ====
 +
 +
Maalin ajanoton on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista, kellot tulevat viimeistään sulkuajan alkaessa.
 +
 +
1. Sijoitu maalilinjan jatkeelle maastoon niin, että paikka on turvallinen
 +
 +
2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan
 +
 +
3. Testaa radiopuhelinyhteys STOP-auton henkilöön ennen kilpailun alkua
 +
 +
4. Pidä ajanottolaitteet / kellot mahdollisimman kuivassa ja lämpimässä paikassa
 +
 +
5. Kilpailijan aika erikoiskokeella otetaan 1/10 s tarkkuudella (tai vaihtoehtoisesti 3. kategoridan kilpailuissa 1 sek. tarkkuudella)
 +
 +
6. Kun kilpailija tulee maaliin
 +
 +
- kirjaa kilpailija nro ja aika 1/10 s (tai 1 sek) tarkkuudella pöytäkirjaan
 +
 +
7. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK – päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.
 +
 +
8. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. materiaali EK-päällikölle.
 +
 +
==== Puskakello ====
 +
 +
Puskakellon on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista
 +
 +
1. Sijoitu maalilinjan jatkeelle maastoon niin, että paikka on turvallinen. Puskakello voi myös toimia maali-autossa
 +
 +
2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan
 +
 +
3. Järjestä asemapaikkaasi kunnon valaistus
 +
 +
- Ota kilpailijalle aika, kun auton etupyörät ylittävät maalilinjan. Kirjaa tämä aika ja kilpailijan nro pöytäkirjaan. Ei haittaa, vaikka et jokaisen auton numeroa näkisikään, numero voidaan tarvittaessa tarkistaa STOP-auton henkilöstön pöytäkirjasta
 +
 +
4. Ole tarkkana, koska autoja voi tulla useita peräkkäin! Jokaiselle kilpailijalle pitää saada aika!
 +
 +
5. Mikäli maaliauto ei saa aikaa, on puskakellon aika virallinen!
 +
 +
6. Jos EK joudutaan jostakin syystä perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK-päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.
 +
 +
7. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. EK-päällikölle.
 +
 +
 +
==== Stop-AT / Maalin aikatarkastusasema ====
 +
 +
AT-aseman on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista. Autossa on oltava kaksi henkilöä. Toinen käyttää tablettia ja toinen kirjaa ajat pöytäkirjaan ja aikakorttiin.
 +
 +
1. Sijoita auto STOP-merkin kohdalle tien oikeaan reunaan kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus
 +
 +
2. Laita autosi eteen varoituskolmio ja sammutin
 +
 +
3. Laita kellosi kilpailuaikaan
 +
 +
4. Tutustu aikakorttiin ja siihen tehtäviin merkintöihin
 +
 +
5. Kirjoita merkinnät sekä aikakorttiin että pöytäkirjaan selkeästi. Jos teet virhemerkinnän, vedä se siististi yli ja tee korjaus. KUITTAA KORJAUS nimikirjaimillasi
 +
 +
6. Kilpailijaparin maaliintuloaika EK:lla otetaan maalilinjalla ja se ilmestyy tabletin ruudulle, kirjaa aika pöytäkirjaan
 +
 +
7. Kilpailijaparin pysähdyttyä asemallesi täydennä pöytäkirja auton numerolla. Ilmoita auton numero maalin ajanoton henkilölle, mikäli he eivät numeroa itse näe
 +
 +
8. Merkitse kirjaamasi aika 1/10 s tarkkuudella kilpailijaparin aikakorttiin kohtaan EK maali (esim. 15.20.47,8) Kirjaa myös EK:n lähdön mahdollisesti ilmoittamat (näkyy myös tabletissa) vilppilähdöt pöytäkirjaan  ja aikakorttiin (merkintä VILPPI). ILMOITA VILPPILÄHDÖSTÄ KILPAILIJAPARILLE!
 +
 +
9. Mikäli et saa tabletilta kilpailijalle maaliintuloaikaa, merkitse omasta kellosta aikakorttiin tunnit ja minuutit, jotta kilpailijapari pääsee jatkamaan matkaa. Oikea maaliintuloaika hoidetaan tuloslaskentaan muiden toimesta. 
 +
 +
10. Jos kilpailija huomauttaa virheellisestä toiminnasta tai ajasta, pysy rauhallisena ja merkitse kaikki kilpailijan tekemät huomautukset pöytäkirjaan
 +
 +
11. Jos huomaat jälkeenpäin tehneesi jonkin virheen, yritä korjata asia. Ota yhteys EK – päällikkö 2:seen
 +
 +
12. Mikäli kilpailijoista johtuvasta syystä merkintää ei voida tehdä, ilmoita siitä EK – päällikkö 2:lle
 +
 +
13. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen, tarkista, että se on täytetty ja toimita keskeytys viestiautolle
 +
 +
14. Jos EK joudutaan jostakin syystä perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS.
 +
- EK – päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet
 +
 +
15. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. EK – päällikölle.
 +
 +
 +
==== EK:n maalin tulostaulun / “Fläppitaulun ” hoitaja ====
 +
 +
Mikäli EK:n maalissa  on tulostaulu niin fläppitaulun tehtävä on palvella kilpailijoita. Kilpailijat haluavat verrata aikaansa joihinkin edellä ajaviin.
 +
 +
1. Sijoita fläppitaulu n. 1-2 auton mitan päähän STOP-autosta, jotta kilpailijat eivät jäisi estämään STOP-auton henkilöstön työskentelyä. Katso sopiva paikka EK – päällikkö 2:sen kanssa.
 +
 +
2. STOP-auton henkilöstö ilmoittaa EK:n suoritusajan fläppitaulua varten
 +
 +
3. Fläppitauluun merkitään ainoastaan kilpailijoiden ajat
 +
 +
 +
 +
== TOIMINTA ONNETTOMUUSTILANTEESSA ==
 +
 +
Toiminta onnettomuuspaikalla
 +
 +
1. Selvitä ensin, mitä on tapahtunut / Pysy rauhallisena ja tee asiat järjestyksessä
 +
 +
2. Pelasta loukkaantunut/loukkaantuneet hengenvaarasta. Sammuta onnettomuusauton moottori (virta pois pääkytkimestä)
 +
 +
3. Estä mahdolliset lisäonnettomuudet, varoita esim. seuraavia kilpailijoita, pyri toimimaan ajoradan ulkopuolella.
 +
 +
4. Hälytä itse tai lähetä joku hälyttämään lisäapua soittamalla EK-päällikölle/-turvapäällikölle.
 +
- Jos et saa yhteyttä, pysäytä seuraava kilpailija ja pyydä heitä välittämään tieto tapahtuneesta
 +
 +
5. Tarkista, onko loukkaantunut hereillä, hengittääkö, tuntuuko pulssi, vuotaako runsaasti verta.
 +
 +
6. Tutki varovasti, onko muita vammoja. Älä liikuttele loukkaantunutta tarpeettomasti. Rauhoita, mikäli loukkaantunut on tajuissaan.
 +
 +
7. Toimi, jos olet ensimmäisenä tapahtumapaikalla. Johda tilannetta siihen asti, kunnes ammattiauttajat saapuvat paikalle.
 +
 +
 +
 +
'''Hätäilmoitusohje'''
 +
 +
1. Kerro kuka olet ja mistä soitat, kerro myös puhelinnumero
 +
 +
2. '''Mitä on tapahtunut?'''
 +
 +
- Onnettomuus, mikä onnettomuus (ulosajo, yhteentörmäys...)
 +
 +
- Tulipalo, kerro mitä palaa (auto, rakennus, metsä...)
 +
 +
- Sairaskohtaus, mitä potilas valittaa, mitä potilas tekee nyt
 +
 +
 +
3. '''Missä on tapahtunut?''' Kerro paikka mahdollisimman tarkasti: EK:n numero, järjestyksenvalvojapisteen nro, risteys tms. tieto, jolla apu löytää paikalle. Sovi opastuksesta!
 +
 +
4. Kerro onko joku vaarassa tai loukkaantunut. Pelastajien ensisijainen tehtävä on ihmishenkien pelastaminen.
 +
 +
5. '''Vastaa kysymyksiin''' lyhyesti ja tarkasti. Mitä tarkemmat tiedot voit antaa, sitä tehokkaamman avun saat.
 +
 +
6. '''Älä sulje puhelinta ennen kuin saat luvan!'''

Versio 24. syyskuuta 2020 kello 11.09

Katso myös Erikoiskokeen järjestäminen.


Erikoiskokeen järjestämisen edellytykset

1. Järjestämissopimus

Kilpailunjärjestäjä ry ja EK:n järjestävä yhdistys ry / yhdistykset ovat tehneet sopimuksen erikoiskokeen järjestämisestä.


2. EK:n järjestäjän velvollisuudet Erikoiskokeen järjestävä yhdistys / yhdistykset ovat sitoutuneet huolehtimaan siitä, että kilpailun aikana erikoiskokeella ja sen välittömässä läheisyydessä säilyy yleinen järjestys ja turvallisuus. Erikoiskokeen järjestäjä(-t) vastaa myös siitä, että kilpailun aikana EK-alueella noudatetaan lakia ja asetusta julkisista huvitilaisuuksista, poliisilaitoksen sulkuluvan ehtoja, poliisi- ja paloviranomaisen kilpailupaikalla antamia ohjeita, rallikilpailusta annettuja sääntöjä sekä järjestämis- ja turvallisuusohjeita sekä jätehuoltolakia.

EK-päälliköillä ja turvapäälliköllä on oltava voimassa oleva toimitsijalisenssi, vähintään rallin perustoimitsijalisenssi.


3. Vakuutukset Kilpailun järjestäjällä on AKK-Motorsport ry:n kilpailuluvan mukainen vakuutus. EK-päälliköllä tulee olla luettelo EK:lla olevista toimitsijoista ja järjestyksenvalvojista


4. Tiesopimukset ja luvat Kilpailunjärjestäjä ry on sopinut tienomistajien kanssa erikoiskokeina ja siirtyminä käytettävistä tieosuuksista ja hankkinut viranomaisilta luvat teiden sulkemiseen sekä sopinut teiden kunnostamisesta kilpailun jälkeen.


Yleiset ohjeet

1. Kilpailun järjestäjä ry hoitaa (mahd. tarkennuksia EK-sopimuksessa)

- Järjestämis- ja turvallisuusohjeet liitteineen, karttapiirrokset erikoiskokeesta, viitoitusohjeen, kilpailun säännöt sekä talokirjeet

- Puomit, liikennemerkit, asemakilvet ja EK:n kääntymis-, huomio- ym. merkit, maalin fläppitaulun pahvit ja AT-pöytäkirjat yms. paperit, joiden kuljetuksesta sovitaan EK:n näytön yhteydessä

- Kellot, lähtövalot, valokennot (lähtö) ja maali-STOP välin VHF/UHF - puhelimet tuo kelloauto ennen sulkuaikaa

- EVA-autot miehistöineen erikoiskokeiden lähtöön

- Erikoiskokeen kattavan ensihoitopäivystyksen

- EK:n VIRVE-puhelimet

- EK- ja turvapäälliköiden sekä järjestyksenvalvojien ja liikenteenohjaajien liivit

- Mahdolliset mainoslakanat tuodaan EK:lle


2. EK:n järjestäjä hoitaa:

- EK-päälliköiden lisäksi tarvittavan määrän järjestyksenvalvojia/liikenteenohjaajia/toimitsijoita sekä AT-henkilökuntaa

- EK:n sisäiset viestiyhteydet, viestipisteiden ja turvapäälliköiden matkapuhelimet

- VIRVE-puhelimien käyttäjät

- AT-merkkien telineet

- Varalähetyslippu (Valokenno lähetys)

- Mahdollinen hinaukseen pystyvä auto EK:n lähtöön


3. Luvat:

- Kilpailunjärjestäjä ry toimittaa EK - järjestäjälle kaikki luvat


4. Tiedottaminen:

- Toimitsija ei saa antaa mahdollisista onnettomuuksista tai muista kilpailun kulkuun vaikuttavista tekijöistä tietoa muille kuin kilpailun johdolle ja viranomaisille

Erikoiskokeen henkilöstön on oltava paikalla viim. 30min. ennen sulkuajan alkamista. EK:n on oltava toimintavalmiina sulkuajan alkaessa, viestiyhteydet ja AT-asemat toiminnassa ja sulkusiimat ja sulut paikoillaan. Kylmiin siimoihin on asetettava talokirjeet! EK-järjestäjän pitää saattaa välittömästi kilpailun jälkeen erikoiskokeena ajettu tie siihen kuntoon, että siviililiikenne voidaan päästää tielle turvallisesti. Erityistä huomiota tulee kiinnittää lähtöpaikkaan ja risteysalueisiin. Varatkaa siis lapio(t) mukaanne.


Turvallisuussuunnitelma

1. Yleistä

Kilpailun järjestäjä laatii erikoiskokeen viitoitusohjeet jotka toimivat erikoiskokeen turvallisuussuunnitelmina.


2. EVA-henkilöstö ja ajoneuvot

Kilpailun järjestäjän toimesta on hankittu EVA-auto jokaisen erikoiskokeen lähtöön ja EVA – auton sijoitus on merkitty viitoitusohjeisiin. Satelliittiambulanssit päivystävät erikoiskokeiden lähtöjen välittömässä läheisyydessä.


3. Sammutus, raivaus ja hinaus

Palo-/raivausauto miehistöineen hälytetään tarvittaessa kilpailun johtokeskuksen kautta onnettomuuspaikalle.


4. Toiminta-aika

Pelastustoiminnoista vastaavien henkilöiden on oltava paikoillaan toimintavalmiina viimeistään 30 min ennen sulkuajan alkamista. Pelastusautot poistuvat EK:lta purkuauton perässä, kun johtokeskus antaa purkuluvan. Järjestys: purkuauto (mikäli kilpailussa käytetään erillistä purkuautoa), turvapäällikkö, ensivasteauto. Yleinen ajoneuvoliikenne erikoiskokeella käytettynä olleella osuudella sallitaan vasta kun nämä em. ajoneuvot ovat sen tarkistaneet ja saapuneet EK:n maaliin. Huomioitavaa! Erikoiskokeen EA-, sammutus-, raivaus- ja hinaustoiminnoista vastaavat henkilöt toimivat EK:n päällikön ja EK:n turvallisuuspäällikön alaisuudessa.


Viestiyhteydet

Kilpailunjärjestäjä ry järjestää jokaiselle EK:lle suorat viestiyhteydet (esim. VIRVE-puhelimet):

• EK:n lähtöön EK-päällikkö

• EK:n turvapäällikkö

• EK päällikkö 2

• mahdollinen väliturvapiste


EK:n järjestäjä hankkii lähtöön, turvapäällikölle ja maaliin sekä erikseen sovittaviin välipisteisiin matkapuhelimen.

EK:n järjestäjä suunnittelee ja toteuttaa EK:n sisäisen viestityksen käyttäen GSM, VHF/UHF- tai LA-puhelimia. Sisäisen viestityksen avulla voidaan heti paikallistaa EK:lla tapahtuvat häiriöt ja sillä voidaan seurata kilpailijoiden etenemistä.

Tiekirjaan merkityissä paikoissa asetetaan viestipisteen merkki tien oikeaan laitaan viestipisteen kohdalle. Viestipisteen merkkejä toimitetaan muiden EK-merkkien mukana tarvittava määrä.

Johtokeskus

Kilpailunjohtaja, turvajohtaja ja turvapäällikkö johtavat ja seuraavat kilpailun kulkua johto-keskuksesta käsin. Kaikki kilpailun kulun ja turvallisuuden kannalta huomioitavat asiat on ilmoitettava välittömästi johtokeskukseen ENSISIJAISESTI EK-päällikön tai hänen estyessä EK-päällikkö 2 toimesta.

Onnettomuustapauksissa johtokeskus johtaa toimintaa ja antaa ohjeet kilpailun jatkamisesta.


Liikennesuunnitelma

1. Yleistä

Kilpailunjärjestäjä tekee yhdessä EK:n järjestäjän kanssa liikennesuunnitelman, jossa on määriteltynä;

- pääteille mahdollisesti tulevat pysähtymis- ja pysäköintikielto¬merkit

- nopeusrajoitukset

- EK:n pysäköimisalueet

- sulkukohdat ja ennakkomerkkien paikat


2. EK:n sulkeminen

Erikoiskoe on suljettava molemmista päistä. Suluissa on oltava kielletyn ajosuunnan merkki lisäkilpineen sekä liikenteenohjaaja ja sulkupuomi. Lisäksi on jokainen reitin varrella oleva liittymä suljettava ja varustettava ajoesteellä ja/tai liikenteenohjaajalla. Ns. läpiajoteille on sulkuun asetettava em. kielletyn ajosuunnan merkki ja liittymätien alkuun ennakkomerkki, josta ilmenee matka, mistä tie on suljettu, sulkuaika sekä riittävän isokokoinen ajo-ohje kiertotiestä.

Kaikki ns. ”kylmät siimat” on varustettava talokirje – infolapulla.


3. Kilpailijoiden ohjaus

Kilpailijoilla on aikataulu joka ei salli odottamaan pitkään erikoiskokeen läheisyydessä, joten tulon ja lähdön on oltava selkeää ja joustavaa. Kilpailijoille jaetussa tiekirjassa on korvaava tiekirja, jossa on korvaavat reitit siltä varalta, että EK-tietä ei voida käyttää. Johtokeskus tiedottaa EK-päälliköitä mahdollisen kiertoreitin käyttöönotosta.


4. Yleisön ohjaus

Yleisön ajoneuvojen ohjaamiseen käytetään ajo-opasteita, joista ilmenevät P-alueet ja mahdollisesti myös katselualueet.


5. Katselualueet

EK:lle saapuva yleisö ohjataan hyvin hallittaviin kohtiin maastossa selvästi ymmärrettävällä tavalla. Alueista, jonne yleisöä kerääntyy runsaasti (esim. hyppyrit, kiristyvät mutkat, maalialueet jne.) on merkittävä katselualueen eturaja, jonka taakse yleisö ohjataan ja pidetään sen takana. Tämä ns. turvallisuusalue päätetään erikoiskokeen tarkastuksen yhteydessä.

Järjestyksenvalvojat voivat tarvittaessa, erityistä varovaisuutta noudattaen toimia näillä turva-alueilla mikäli se on tarpeen esimerkiksi yleisöä hallittaessa. Asema-alueet on hyvä rajata niin, ettei yleisö pääse häiritsemään asemien toiminta-aikana toimitsijoiden ja kilpailijoiden välistä toimintaa.


6. Kielletty katselualue / Vaarallinen katselualue

EK - turvasuunnitelmaa tehtäessä on huomioitava vaaralliset alueet, joille yleisöä ei päästetä. Erityisen vaarallisia alueita ovat hyppyreiden taustat, ulkokaarteet, risteysten taustat ja niiden jätön ulkoreuna, sisäkaarteen jatkeet ja maalin jarrutusalue.

Asema-alueet ovat kiellettyjä alueita sekä kilpailijoille tarkoitettujen merkkien edustat ja välittömät taustat. Myös kilpailun turvapäällikkö, poliisi ja ratamestari saattavat antaa ohjeita kielletyistä alueista. Kielletyiksi alueiksi merkitään myös maanomistajien kanssa sovitut suojattavat alueet. Nämä alueet merkitään kilvellä ”Kielletty alue” / ”Yksityisalue”. Järjestyksenvalvojien on ehdottomasti valvottava alueita. Järjestyksenvalvoja ei saa olla kielletyllä alueella kauempaa kuin siellä suoritettava tehtävä edellyttää.


7. Liikkuminen EK:lla kilpailun aikana

Yleisöä ohjataan järjestyksenvalvojien neuvonnalla, siimoilla/köysityksillä ja opasteilla niin, että kilpailijoiden käyttämällä tieosalla liikkuminen SPAUK:n mentyä olisi mahdollisimman vähäistä. Jos tiellä maasto-olosuhteiden vuoksi on liikuttava, tulee yleisö ensisijaisesti ohjata kilpailun kulkusuunnassa vasempaan reunaan. Lähdön ja maalin asema-alueella on suoritettava aina ohjaus ja siimoitus yleisölle, etteivät asematoiminnat häiriinny.


Liikenteen ohjaukseen käytettävät merkit

Kilpailun aikana


1. Pysähtyminen kielletty

Tätä merkkiä käytetään lähinnä EK:n sisääntulo- ja ulosmenoteiden risteyksissä. Kieltomerkit asetetaan risteyksestä molempiin suuntiin niin, että niiden noudattamista pystytään valvomaan, yleensä noin 50 - 100 metrin etäisyydelle.


2. Ennakkomerkki ”ajoneuvolla ajo kielletty”

Liikennemerkki ajoneuvolle ajo kielletty varustettuna lisäkilvellä (nopeuskilpailu tie suljettu klo - klo) sijoitetaan tien oikealle puolelle suljettavan tien alkuun ja loppuun sekä läpiajotien alkuun. Läpiajotien erikoiskokeen pään/varressa olevalla sululla on oltava järjestyksenvalvoja/liikenteenohjaaja sekä riittävä este (esim. puomi, auto, sulkusiima).


3. Muu ohjaus

Asema-alueiden, viestipisteiden sekä huomio- ja kääntymismerkit ovat kilpailijoille tarkoitettuja kilpailumerkkejä. Kääntymis-, viestipiste- ja huomiomerkit asetetaan paikoilleen jo nuotitusta varten ratamestarin toimesta. Asema-alueiden merkit laittaa ek-järjestäjä ek:ta rakennettaessa. EK-päällikkö tai hänen määräämänsä henkilö varmistaa merkkien paikallaolon sulkuajan alkaessa. Jokaisella merkillä on oltava henkilökohtainen vartija koko kilpailun ajan. Vartija on nimettävä viimeistään kilpailupaikalla ja nimen on oltava EK:n lähdössä ”merkinvartija”-luettelossa, joka luovutetaan pyy¬det¬täessä kilpailun organisaation edustajille. Vartijana voi toimia toimitsija tai järjestyksenvalvoja huolehtien, että merkki on kilpailijoiden nähtävissä. Jos merkki tuhoutuu tai katoaa, on siitä ilmoitettava viipymättä erikoiskokeen lähtöön, jossa asiasta ilmoitetaan kilpailijoille, ja tiedoksi saattamisesta otetaan kuittaus kilpailijalta. Varsinaista erikoiskoetta on asemakilpien 1 ja 8 välinen alue ja EK-aluetta suljettava tieosuus, tienvarret, kielletyt alueet katselualueet, P-alueet sekä liittymä päätiellä. Ratamestarit näyttävät hyvissä ajoin ennen kilpailua EK:n sijainnin, lähdön ja maalin sekä STOP-linjan.


4. Käytettävät kilvet

Kääntymismerkkeinä käytetään kääntymisnuolia /tai kääntymismerkkejä AKK:n sääntökirjan mukaisesti. Kaikkien muiden merkkien pohjaväri on musta, etumerkin kuvion väri on keltainen ja kohdemerkin punainen. Kaikki merkit sijaitsevat tien oikealla puolella, lukuun ottamatta ohituspaikan etumerkkiä, joka sijaitsee ohituspaikan puoleisella puolella tietä. Huomiomerkki (n:o 5) ja Vaaranmerkki (n:o 6) sijoitetaan aina tien molemmille puolille. Mikäli samassa kohteessa on useampia eri reittimerkkejä, sijoitettaan ne vierekkäin. Etumerkki sijaitsee aina 100 metriä ennen kohdetta ja varsinainen kohdemerkki itse kohteessa. Huomio-, vaara ja väliturvapisteen merkkeinä käytetään ainoastaan etumerkkiä.


EK-Päällikkö 1

EK-päällikkö 1 (ralli), EK-päällikkö 2 (ralli) ja EK-turvapäällikkö (ralli) tekevät suunnitelmat EK:n toteuttamiseksi yhdessä kilpailun ratamestarien ja turvallisuuspäälliköiden kanssa. He valitsevat EK:n viestistä, järjestyksestä, ajanotosta vastaavat henkilöt. Nämä hankkivat itselleen tarvittavan määrän henkilöstöä. Tarkasta työnjaosta EK-päälliköiden, turvallisuuspäällikön ja muiden toimitsijoiden kesken on syytä sopia etukäteen. EK-päällikkö vastaa koko erikoiskokeen ja kaikkien “alaistensa” toiminnasta.

EK-päällikön lähimmät esimiehet ovat: Kilpailunjärjestäjän ratamestarit, turvallisuuspäälliköt sekä kilpailun johtajat.

Toiminta ennen kilpailua

1. Tutustu ratamestarin opastuksella erikoiskokeeseen ja viitoitusohjeeseen (huomioi myös paikalliset erikoisjärjestelyt kuten esim. maitoautot, linja-autot tms.) ja huolehdi tarvittavan tiedon kulusta järjestelyissä mukana oleville. Suunnittele erikoiskokeen rakentaminen annettujen ohjeiden mukaan.


2. Tutustu hyvin kilpailun järjestäjän jakamaan materiaaliin ja varmista, että olet saanut kaikki

- kilpailun säännöt

- järjestämisohjeet

- viranomaisten luvat


3. Laadi turvallisuussuunnitelma yhdessä EK:n turvallisuuspäällikön kanssa. Suunnitelmassa tulee olla:

- sairasauton ajoreitti (kilpailunjärjestäjä toimittaa)

- erikoiskokeen sisäiset viestiyhteydet

- EVA-auto, jonka sijainti on lähdön tuntumassa

- korvaava reitti on tiekirjan yhteydessä (kilpailunjärjestäjä toimittaa)  


4. Hoida yhteydet tienvarsiasukkaisiin (Mahd. myös kilpailun järjestäjän vastuulla)

- tiedota tien sulkemisesta ja sulkuajasta sekä mahdollisesta ennakkotutustumisesta ja toimita talokirjeet, jonka kilpailun järjestäjä toimittaa (jätetään kiinteistön oveen/postilaatikkoon mikäli kiinteistön asukas/omistaja ei ole paikalla)

- varmistu, ettei asukkailla ole välttämätöntä tarvetta tien käyttöön sulkuaikana (häät, hautajaiset, työmatkat: jos tarvetta on, ota välittömästi yhteys ratamestariin)

- sovi talonväen mahdollisuudesta toimia järjestyksenvalvojina omalla alueellaan (muista henkilötiedot ja suostumus sekä toimintaohjeet)


5. Vastaa EK-henkilöstösi koulutuksesta ja laadi koulutussuunnitelma yhdessä kerhosi toimitsijakouluttajan kanssa.


6. Kilpailunjärjestäjä kiinnittää EK:n varrelle tulevat sulkujulisteet.


7. Selvitä lähtö- ja maalipuomeilla sekä EK:n väliteillä oleville sulkumiehille lyhyimmät mahdolliset kiertotiet, miten EK:n ohi voi kiertää (karttapiirros).


8. Tarkista saamasi EK - materiaali.


9. Tutustu kilpailun järjestäjän edustajan kanssa erikoiskokeeseen. Käynnin tarkoituksena on käydä läpi tehdyt suunnitelmat, sopia mahdollisista erityisjärjestelyistä ja selvittää mahdolliset esiin tulleet ongelmat.


10. Huolehdi, että sinulla, muilla toimihenkilöillä ja kilpailun järjestäjällä on ajan tasalla olevat nimilistat kaikista EK:lla toimivista henkilöistä.  

Toiminta ennen sulkuaikaa

1. Varaa EK:n rakentamiseen riittävästi aikaa ja varmista paikalla olevan henkilöstön riittävyys

2. Tarkasta oman ja kilpailun järjestäjältä saadun materiaalin riittävyys

3. Varmista EK:n rakentamis- ja muun työnjako

4. Liikennesuunnitelman toteuttaminen ja mahdollinen lipunmyynti:

- EK:lle pääseminen ja sieltä poistuminen, mahdolliset kiertotieopastukset, liikennemerkit (myös peittäminen), ennakkotiedotukset suluista, yleisön P-alueet

5. EK:n turva- ja viitoitusohjeen toteuttaminen:

- Asemat, sulut, merkit, väliviestipisteet, järjestyksenvalvojat

- EA- ja pelastushenkilöstön ja kaluston paikalla olo ja heidän ohjeidensa varmistaminen

6. Viestivälineiden toimivuus - Viestiyhteydet lähtö-(väliturvapiste)-maali-johtokeskus, oma sisäinen viesti, turvallisuuspäällikön matkapuhelin

7. Järjestyksenvalvojien/liikenteenohjaajien/toimitsijoiden tehtävien varmistaminen ja viimeistään tässä vaiheessa kirjallisten ohjeiden jako

8. Esittäydy EK:lle tehtäviin tuleville “vieraileville” toimitsijaryhmille ja kertaa toimintatavat heidän kanssaan

9. Varmista AT-asemahenkilöstön ja lähettäjän sekä heidän tarvitsemiensa välineiden käyttö:

- kellot, pöytäkirjat, purkulistat, puskakello ja sen pöytäkirja

- oma ja asemahenkilöstön kellot kilpailuaikaan

- Ajanottolaitteiden ja -ohjelmistojen käyttöohjeet ja käyttäjien ennakko-opastus

10. Varmista, että lähdössä ja maalissa on kopiot sulku- ja yleisötilaisuusluvista

- Asema-alueilta poistetaan ylimääräiset autot ja muissa tarpeellisissa liittymissä on varmistettava, että kulkuväylät ambulanssien ym. onnettomuustapauksissa tarvittavien kulkuneuvojen liikkumiselle ovat auki.

11. EK-päällikkö 2 tarkistaa EK:n järjestelyt siirtymällä lähdöstä maaliin sulkuajan puitteissa

- Sulkuajan alkaessa jokainen EK:n toimihenkilö on omalla paikallaan.

Toiminta kilpailun aikana

Sijainti ja varusteet

EK-päällikkö sijoittuu lähtöön ja EK-päällikkö 2 maaliin STOP-paikalle. Erikoiskoetta koskevat asiapaperit on oltava molemmilla EK-päälliköillä sekä jäljennökset tien sulkuluvasta ja yleisötilaisuusilmoituksesta käytetyimpien tieosuuksien risteyksissä olevilla suluilla.

EK-päälliköiden on käytettävä EK-päällikön tunnuksia (EK-päällikön liivi)

Tehtävät:

Aikataulun ja ohjeiden mukaan lähdön EK-päällikkö:

1. Antaa määräyksen tien sulkemiseen muulta liikenteeltä

2. Sulkuajan alettua varmistaa, että kaikki tarvittavat toiminnot on tehty

3. Antaa ilmoituksen EK:n sulkemisesta ja valmiudesta johtokeskukseen sulkuajan alettua, jos johtokeskus ei ole ollut vielä yhteydessä, sekä varmistaa sovitut kilpailun keskeytykset ja muut muutokset. Tämän jälkeen liikenne tapahtuu ainoastaan kilpailun kulkusuuntaan. (Huomioi lupaehtojen poikkeukset)

4. Odottaa turvallisuustarkastuksia EK toimintavalmiina sulkuajan alettua EK:n lähdössä

5. Esittäytyy EK:lle tuleville viranomaisille, kilpailun järjestäjän edustajille ja tuomaristolle.

6. Antaa pyydettäessä kilpailun organisaation edustajille (Turva-autot) ajan tasalla olevan nimilistan erikoiskokeen toimintaan osallistuvista henkilöistä.

7. Valvoo kilpailijoiden turvallisuusvarusteiden käyttöä ja kuntoa

8. Antaa lähetysluvan lähettäjälle vasta, kun kilpailunjohtaja antaa luvan aloittaa EK. Lähettäjä toimii lähtötuomarina, joka raportoi henkilökohtaisesti lähettäjän ilmoittamat vilppilähdöt EK-päällkkö 2:lle ja kilpailun johtokeskukseen

9. Saatuaan tiedon onnettomuudesta keskeyttää kilpailijoiden lähettämisen ja käynnistää saamiensa ohjeiden mukaiset pelastustoimet sekä ilmoittaa tapahtumasta ja toimenpiteistä johtokeskukseen, josta saa lisäohjeita.

Luvan erikoiskokeen jatkamiseen antaa johtokeskus

10. Kirjaa muistiin kaikki merkittävät tapahtumat kellonaikoineen ja tarvittaessa raportoi niistä heti johtokeskukseen

11. Suorittaa mahdollisesti tarvittavien lisämääräysten jaon kilpailijoille kuittausta vastaan

12. Jos EK joudutaan peruuttamaan ja ajamaan siirtymäosuutena, huolehtii, että henkilökunta toimii ohjeiden mukaan

13. Jos EK joudutaan ohittamaan kokonaan, huolehtii, että kilpailijat ja toimitsijat toimivat ohjeiden mukaan


Kilpailun jälkeen

1. Antaa määräyksen tien avaamisesta yleiselle liikenteelle, kun JOHTOKESKUS antaa siihen luvan. Sopii sulkumiesten ja järjestyksenvalvojien kanssa miten erikoiskokeen sisäinen purku hoidetaan. Vapauttaa pelastusryhmät heti, kun on varmistettu, ettei erikoiskokeella enää tarvita apua

2. Hoitaa pöytäkirjojen, keskeytysilmoitusten, toimitsijoiden raporttien, kaluston ja materiaalin palautukset ohjeiden mukaisesti.

3. Tekee alustavan katselmuksen tien ja tienvarsien kärsimistä vaurioista välittömästi ja tiedottaa tuntuvista vaurioista kilpailun johtokeskukseen. P-alueet, tie ja tienvarret siivotaan välittömästi. Samoin kunnostetaan lähtöpaikka.

4. Ottaa kilpailun jälkeen yhteyttä ratamestariin ja kertoo mahdollisista ongelmista. Kilpailun aikana nopeita toimenpiteitä vaativista ongelmista voi soittaa kilpailun johtokeskukseen.

EK-päällikkö 2

1. Tulee olla asioista yhtä tietävä kuin EK-päällikkökin - Toimii EK-päällikön äkillisen esteen vuoksi EK-päällikkönä

2. Tehtävät pääasiassa samat, kuin EK-päällikölläkin, mutta keskinäinen työnjako on syytä tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

3. Tarkastaa EK:n toimintavalmiuden ennen sulkuaikaa.

4. Sijoittuu sulkuajan alettua STOP-paikalle. Valvoo maalipään ja ajanoton toimivuutta. Tärkeä tehtävä on selvittää nopeasti kilpailijoiden reitille jäämisen syyt ja tarvittaessa tiedottaa niistä lähdön EK-päällikölle

5. Varmistaa purkuauton ja turvallisuuspäällikön saavuttua maaliin, että EK:n turvaviestitys on purettavissa

6. Kerää materiaalin, jonka toimihenkilöt tuovat maalin kautta poistuessaan. Esim. järjestyksenvalvojien, liikenteenohjaajien ja toimitsijoiden liivit, raportit ym.


EK-turvapäällikkö

EK:lle on nimettävä EK-turvapäällikkö (ralli), jonka tehtäviä ovat:

Ennen kilpailua

1. Käy läpi ajatuksella erikoiskokeen järjestämisohje ja tee erikoiskokeen järjestämiseksi tarvittavat suunnitelmat. Huomioi erityisesti turvallisuustekijät niin toimitsijoiden kuin kilpailijoidenkin ja katsojien kannalta.

2. Kilpailun järjestäjä hankkii EK:n lähtöön EVA- auton sekä mahdollisen ambulanssin erikoiskokeiden lähtöjen välittömään läheisyyteen, EK-turvapäällikkö ottaa nämä vastaan erikoiskokeella.

3. Laatia ohjeet pelastushenkilöstön toiminnasta onnettomuustapauksissa

4. Tutustuu kilpailun järjestäjän edustajan kanssa erikoiskokeeseen. Käynnin tarkoituksena on käydä läpi tehdyt suunnitelmat, sopia mahdollisista erityisjärjestelyistä ja selvittää mahdolliset esiin tulleet ongelmat.

Kilpailun aikana

1. Sijoittuu lähtöön ja valvoa alaisten toimintaa. (pelastushenkilöstö ja turvaviestitys).

2. Varmistaa turvallisuusryhmien toimintavalmius ennen H-hetkeä ja selvittää heille tehdyt suunnitelmat. Pelastushenkilöstön ja kaluston on oltava toimintavalmiina ½ tuntia ennen sulkuajan alkamista.

3. Laatii järjestyksenvalvojille/liikenteenohjaajille kirjalliset ohjeet onnettomuustilanteiden hälytysmenettelystä ja -toiminnasta.

4. Varmistaa viestiyhteyksien toiminta. Yhteyksien on toimittava, kun turvatarkastusauto saapuu erikoiskokeelle.

5. Pelastusryhmät lähtevät EK:lle ainoastaan EK-päällikön luvalla turvapäällikön perässä. Kun tällainen ryhmä on lähtenyt EK:lle, kilpailijoiden lähettäminen on keskeytettävä ja tapahtumasta ilmoitettava välittömästi kilpailun JOHTOKESKUKSEEN. Liikenne tapahtuu ainoastaan kilpailun kulkusuuntaan.

6. Johtaa toimintaa onnettomuuspaikalla ja olla yhteydessä kilpailun johtokeskukseen ja lähdön EK-päällikköön.

7. Toteuttaa annettuja ohjeita ja määräyksiä onnettomuus- tai vastaavissa tilanteissa.

8. Tehtävän suoritettuaan on pelastusryhmien poistuttava erikoiskokeelta kilpailun kulkusuunnassa mahdollisimman pian ja palattava EK:n lähtöön.

Lupa EK:n jatkamiseen on saatava kilpailun johtokeskuksesta.

9. Jos EK:n toiminta yllättäen keskeytetään, esim. tienvarsiasukas pyrkii kotiinsa, (pyrittävä selvittämään etukäteen) on hänet saatettava perille. Tämä saattaja ei ole EK:n turvapäällikkö vaan joku ennalta määrätty, luotettava ja viestiyhteydellä varustettu henkilö. Saattotehtävän päätyttyä otetaan välittömästi yhteys EK:n lähtöön kilpailun uudelleen käynnistämiseksi. Saattaja poistuu seuraavasta mahdollisesta nk. läpitiestä erikoikokeelta ja palaa EK:n lähtöön. Tarvittaessa jää saatetun asukkaan kohtaan mikäli EK-päällikkö näin määrää.

Kilpailun päätyttyä

1. Varmistaa, ettei EK:n varrelle ole jäänyt ketään apua tarvitsevaa

2. Hoitaa EK:n purkamisen päällikön kanssa etukäteen sovitulla tavalla


Erikoiskokeen purkaminen

Purkuauto

Mikäli kilpailussa käytetään erillistä purkuautoa se on yhteydessä johtokeskukseen ja purkuautolle kerrotaan, mikäli ”kateissa” olevia autoja on erikoiskokeella. Purkuauto kerää keskeyttäneiden kilpailijoiden keskeyttämisilmoitukset ja selvittää tarvittavan hinaus- ym. avun. Keskeyttämisilmoituksessa on johtokeskuksen keskeyttämisnro johon kilpailijat ilmoittavat keskeyttämisistään.

Purkuauto ajaa EK:n läpi viimeisen kilpailijan jälkeen, kun johtokeskus antaa luvan EK:n purkamiselle. Heti purkuauton jälkeen ajaa EK:n turvapäällikkö, ensivasteauto. (Näiden perässä voivat poistua järjestyksenvalvojat/liikenteenohjaat.) EK-päällikkö ja turvaviestitys odottavat purkuluvan johtokeskukselta.


Ei erillistä purkuautoa

Mikäli kilpailussa ei käytetä erillistä purkuautoa, EK-turvapäällikkö (tai EK-päällikkö 1) purkaa erikoiskokeen JOHTOKESKUKSELTA LUVAN SAATUAAN ajamassa erikoiskokeen hätävilkut päällä ja tätä autoa seuraa ensivasteauto. Tämä auto kerää myös keskeyttäneiden kilpailijoiden keskeytysilmoitukset ja selvittää tarvittavan muun avun kuten purkuautonkin toimissa olisi.


Järjestyssuunnitelma

Yleistä

Erikoiskokeen järjestämisen ja rallikilpailujen jatkuvuuden edellytyksenä on riittävä määrä järjestyksenvalvojatehtäviin kykeneviä ja hyväksyttyjä henkilöitä. Heidän tehtävänään on huolehtia EK - alueesta ja lähiympäristöstä, kuten esim. paikoitusalueista. Yleisötilaisuusilmoituksen liitteenä olevan hyväksytyn järjestyksenvalvojalistan mukaiset henkilöt voivat toimia tässä tehtävässä. Tehtävien jakaminen useille vastuussa oleville ryhmille on perustana onnistuneelle järjestyksen pidolle. Yleisötilaisuusilmoituksen liitteenä olevasta suunnitelmasta löytyy vastuuhenkilöt, esim. EK-päälliköt, MAHDOLLINEN järjestyspäällikkö, liikenteen ohjaus, P-alueet.

Erikoiskokeella joka on toteutettu yleisölle esim. kaupunkialueella järjestettävät yleisöerikoiskokeet on syytä harkita erillisen järjestyspäällikön nimeämistä.


Järjestyspäällikön tehtävät

Ennen kilpailua

1. Järjestä järjestyksenvalvojillesi koulutus yhdessä toimitsijakouluttajan kanssa. Huomioi myös toiminta onnettomuustapauksissa - alkutoimet kuuluvat järjestyksenvalvojille

2. Tutustu erikoiskokeeseen lähialueineen

3. Varaa erikoiskokeen lähtöön yksi varajärjestysryhmä

4. Laadi järjestyksenvalvojaluettelot yleisötilaisuusilmoituksen liitteeksi. Listasta on selvittävä täydellinen nimi, henkilötunnus ja mahdollinen järjestyksenvalvojakortin numero ja kotipaikka

5. Selvitä järjestyksenvalvojille heidän tehtävänsä ja paikkansa kilpailupaikalla järjestyksenvalvojaohjeen ja poliisilta saadun ohjeen mukaan

6. Neuvo oikeudet ja velvollisuudet

7. Neuvo järjestyksenvalvojille palvelutehtävän asettamat vaatimukset

8. Selvitä järjestyksenvalvojille erikoiskokeen purkumenettely ja toiminta siinä tapauksessa, että EK joudutaan muuttamaan siirtymäksi

9. Jaa kaikille kirjalliset ohjeet


Kilpailun aikana

1. Saavu omalle alueellesi niin ajoissa, että järjestelyt ovat kunnossa tuntia ennen sulkuajan alkua

2. Jaa järjestyksenvalvojat omille paikoilleen ja osoita heille täsmällisesti heidän alueensa rajat sekä selvitä EK-viestiyhteydet

3. Tarkista että alue on toimintavalmis sulkuajan alettua (liittymät suljettu, riittävästi järjestyksenvalvojia omilla alueillaan)

4. Sulkuajan alettua ja kilpailun aikana valvo järjestyksenpitoa käyttäen apunasi erikoiskokeen sisäisiä viestiyhteyksiä ja tarvittaessa avusta järjestyksenvalvojia

5. Raportoi sopimallanne tavalla järjestystilanteen muutoksista EK-päällikölle.

6. Pidä päälläsi järjestyksenvalvojaliiviä koko toimintasi ajan

7. Hoida mahdolliset saatot


Kilpailun jälkeen

1. Kerää raportit järjestyksenvalvojilta ja ilmoita mahdollisista häiriöistä tai takavarikoista EK-päällikölle

2. Varmista, että kaikki sulkunauhat, -julisteet yms. tulee poistetuksi EK:n varrelta ja sen lähialueelta

3. Kiitä henkilökuntaasi ja kerro mahdollisista palaute- ja saunailloista


Järjestyksenvalvojat / Liikenteenohjaajat / Toimitsijat

Järjestyksenvalvojat, toimitsijat ja liikenteenohjaajat ovat kilpailumme avainhenkilöitä, joiden toimintaa seuraavat eri autourheiluyhteisöjen ja tiedotusvälineiden edustajat. Myös katselijat odottavat heiltä asiallista, ystävällistä ja lämminhenkistä palvelua.

1. Käytä järjestyksenvalvoja-/liikenteenohjaajaliiviä

2. Tarkista, että olet saanut EK:n päälliköiden yhteystiedot, EK:n kartan ja Toiminta onnettomuustilanteessa -ohjeen.

3. Sulkuajan alettua kiinnitä sulkusiimat ja pystytä mahdolliset ajokieltomerkit ja puomit.

4. Tehtäväsi on valvoa, ettei yleisön tai kilpailijoiden turvallisuus vaarannu

- valvo alueellasi olevia merkkejä ja siimoja, että ne pysyvät paikoillaan - MUISTA, EK:lle ei saa päästää sinne kuulumattomia autoja - ohjaa katselijoita ensisijaisesti neuvojen ja kehotusten avulla heille varatuille turvallisille katselualueille - kiinnitä huomiotasi yleisön liikkumiseen suljetulla tienosalla. Puutu tilanteeseen, jos yleisö aiheuttaa vaaratilanteita. Erityisesti koirat ja leikkivät lapset on pidettävä riittävän kaukana tiestä. Avotulenteko on kielletty. - pyri ohjaamaan mahdolliset EK:lle pyrkijät kiertotietä EK:n lähtöön neuvottelemaan asiasta tai ottamaan yhteyttä kilpailun johtokeskukseen ja neuvottelemaan asia kilpailun johtajan kanssa. Tee kohteliaasti selväksi, minkä vuoksi ei reitille voida päästää matkan varrelta.

5. Pidä kielletyt ja vaaralliset katselualueet valvonnassasi, äläkä itsekään jää alueelle kauemmaksi aikaa, kuin tehtävän hoito vaatii.

6. EK-päälliköt / Järjestyspäällikkö voi antaa järjestyksenvalvojalle myös muita tehtäviä.

7. Merkitse muistiin suljetulle tieosuudelle väkisin ajavan ajoneuvon rekisteritunnus ja ilmoita se välittömästi EK-päällikölle / järjestyspäällikölle.

8. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen ja/tai kilpailija poistuu erikoiskokeelta sulkualueesi kohdalla ilmoita asiasta HETI EK-päällikölle. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle.

9. Merkitse muistiin, jos alueellasi tapahtuu jotain merkittävää. Raportoi muistiinpanosi järjestyspäällikölle/EK-päällikölle.

10. VAKAVISSA ONNETTOMUUSTAPAUKSISSA HÄLYTÄ APUA

11. Kilpailijoilla on autossa hätätapauksia varten ensiapulaukku. Laukussa ja tiekirjassa on SOS-kyltti, jonka esittäminen muille kilpailijoille velvoittaa ko. kilpailijan pysähtymään ja välittämään onnettomuusilmoituksen EK:n viestipisteeseen tai maaliin. Kirjaa ylös pysäytetyn auton numero aikahyvitystä varten ja ilmoita se EK-päällikölle.

KÄYTÄ SOS – TUNNUSTA HARKITEN

12. Muista, että olet yleisön palvelija, joten käyttäydy ystävällisesti ja asiallisesti, mutta päättäväisesti.

13. Ylipääsemättömissä tilanteissa ota yhteys järjestyspäällikköön

Poistu paikaltasi vasta kun sovittu EK:n purku tulee. Siivoa oma alueesi, poista julisteet, merkit, siimat yms. ja toimita ne sovittuun paikkaan

Aikatarkastusasemien ja ajanoton toimintaohje

Toiminta-aika

Ajanotto aloittaa toimintansa sulkuajan alkaessa ja asemien on silloin oltava toimintakunnossa. AT-henkilökunnan on oltava paikalla jo aikaisemmin, koska ajanottolaitteet tuodaan EK:lle ennen sulkuajan alkamista. Varautukaa ottamaan virtaa auton omasta akusta/virtaliittimestä (tup. sytytin liitäntä).

EK:n tulo-AT

AT-aseman on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista. Ajanottolaitteet tuodaan viimeistään sulkuajan alkaessa. AT-autossa tulee olla kaksi henkilöä, Toinen käyttää mahdollista älylaitetta tablettia ja toinen kirjaa pöytäkirjaan ja aikakorttiin aikoja.

1. Sijoita auto asemamerkin kohdalle, kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna tien oikeaan reunaan siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus

2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan

3. Tutustu aikakorttiin, ja siihen tehtäviin AT–merkintäkohtiin, paperit AT:n kirjekuoressa

4. Tee kaikki merkinnät selkeästi, käytä tekstauskirjaimia. Jos teet virhemerkinnän, älä sotke sitä, vaan vedä se siististi yli ja tee korjausmerkintä. KUITTAA korjaukset nimikirjaimillasi

5. Pidä ajanottolaite / kello mahdollisimman kuivassa ja lämpimässä paikassa

6. Jos kilpailukelloon tulee häiriö/vika, ota aika omalla kellollasi. Laita pöytäkirjaan ruksi kaikille oman kellosi mukaan annetuille ajoille. Toiminta ei saa pysähtyä, kilpailijalle on saatava aika kaikissa olosuhteissa!

7. Kun sulkuaika on alkanut, toimi kaikkien saapuvien autojen kanssa kuten kilpailijoidenkin kanssa

8. Tehtäväsi on myös valvoa AT:n ennakkomerkin jälkeisiä tapahtumia. Kilpailijan ohitettua ennakkomerkin hän saa pysähtyä ainoastaan asematoimintojen suorittamista varten

9. Kilpailijan saapumishetki AT-asemalle on aikakortin esittämishetki tai kortin luovutushetki. Aika on täysiä alkaneita minuutteja, esim. kilpailija ojentaa aikakortin aikavälillä 15.23.00 - 15.23.59, merkitään 15.23 (tunnit ja minuutit). Aika merkitään pöytäkirjaan ja aikakortin kohtaan AT A.

10. Ruuhkatilanteessa kortti pitää tuoda kilpailijan toimesta jalkaisin myöhästymättä

11. AT-asema merkitsee myös erikoiskokeen ihannelähtöajan. Merkintä tapahtuu aikakortin ihanne lähtöaika-sarakkeeseen

12. Ihannelähtöaika on AT-aika + 3 minuuttia. Esimerkiksi AT-aika kilpailijalle on 15.23, lisää aikaan 3 min, eli ihannelähtöaikasarakkeeseen merkitään tässä tapauksessa 15.26. Kilpailijan pyynnöstä ihannelähtöaikaa ei muuteta.

13. Aikamerkinnän jälkeen kilpailijan on siirryttävä EK:n lähtöön. Estä tahallinen viivyttely

14. Jos huomaat, ettei kilpailijan kypärä tai turvavyö ole kiinnitettynä, huomauta asiasta kilpailijalle

15. Jos kilpailija jättää sinulle keskeytysilmoituksen, tarkista, että se on asiallisesti täytetty ja ilmoita siitä EK I-päällikölle, joka ilmoittaa keskeytyksen viestille. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle.

16. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan

17. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK - päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet

18. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet EK-päällikölle.


Lähdön kirjuri

Lähdön on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista, ajanottolaitteet tulevat viimeistään sulkuajan alkaessa.

1. Sijoita auto lähdön kohdalle tien oikeaan reunaan kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus.

2. Tutustu aikakorttiin sekä siihen tehtävään AT-merkintään.

3. Kirjoita merkinnät sekä aikakorttiin että pöytäkirjaan selkeästi. Jos teet virhemerkinnän, vedä se siististi yli ja tee korjausmerkintä. KUITTAA KORJAUS nimikirjaimillasi.

4. Aikakorttiin on merkitty ihannelähtöaika EK:lle erikoiskokeen tulo-AT-asemalla. Huomioi, että lähtö saa tapahtua aikaisintaan IHANNELÄHTÖAJALLA (= AT asemalle tuloaika + 3 min) kuitenkin siten, että kahdella kilpailijalla ei saa olla samaa lähtöaikaa.

5. Merkitse lähtöaika pöytäkirjaan ja aikakortin kohtaan Lähtöaika.

6. Kilpailijoiden mahdolliset pyynnöt muusta kuin 1 min lähtövälistä ohjataan EK-päällikölle

7. Ojenna kortti takaisin kilpailijalle (suositeltava antohetki n. 30 sek ennen lähtöaikaa). Tee pöytäkirjaan merkintä mahdollisesta vilppilähdöstä. Vilppilähdön tuomitsee EK-päällikkö yhdessä lähettäjän kanssa.

8. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan.

9. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK I-päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.

10. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet EK-päällikölle.

Lähettäjä

Lähdön on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista. Paikalla pitää myös olla auto tai teltta (lähdön kirjuri) mahdolliseksi sääsuojaksi.

1. Selvitä ajanottolaitteiden tuojien kanssa, miten vilppikennot kohdistetaan

2. Pysäytä saapuva auto lähtölinjalle (muista vilppikenno).

3. Pyri lähettämään pari ihanneajan aikamerkinnän mukaan, ei kuitenkaan aikaisemmin. Jos rengas on tyhjä niin sen saa vaihtaa EK-päällikön luvalla, aikaa 5 min. Annetaan uusi lähtöaika.

4. Aikakortti annetaan takaisin kilpailijoille mahdollisimman aikaisin viimeisellä minuutilla.

5. Varmistu, että kilpailijoiden varusteet ovat asiallisesti, turvavyöt ja niskatuki kiinni, kypärän leukahihna kiinni ja ikkunat suljettu

6. Lähetys EK:lle tapahtuu lähtövaloilla joissa on kello

- punaiset valot syttyvät 5,4,3,2 ja 1 s ennen lähtöä

- lähtö tapahtuu kun valot sammuvat

- vilkkuvat punaiset valot ilmaisevat vilppilähdön (varmista, oliko vilppilähtö ja ilmoita aiheesta eteenpäin)

7. Varo liikkeelle lähtevää ajoneuvoa

8. Jos kilpailija ottaa vilppilähdön, ilmoita se EK-päällikolle

9. Vilppilähdön tuomitsee lähettäjä (eli Sinä), eikä sitä vastaan voi tehdä vastalausetta

10. Vilppilähdöstä tehdään merkintä pöytäkirjaan, se ilmoitetaan maaliin, sekä tehdään mahdolliset muut muistiinpanot

11. Pyri pitämään lähtöpaikka kohtuullisen tasaisena

12. Kaikki kilpailijoiden tekemät huomautukset merkitään pöytäkirjaan

Mikäli valoihin tulee toimintahäiriö, niin lähetys tapahtuu lippulähetyksenä Toimi seuraavasti:

- lähetä tasaminuutilla. Pidä lähettäjän kello kilpailijoiden näkyvillä

- aseta lähtölippu vaakatasoon 30 - 50 cm:n etäisyydelle tuulilasin eteen

- jos lähettäjän kello ei näy kilpailijoille, lue ääneen sekunnit 30, 15, 10, 5, 4, 3, 2, 1

- nosta lippu ylös lähtöhetkellä ja lähtö saa tapahtua. Varo lipun takertumista lasinpyyhkimiin tai antenneihin. Varo liikkeelle lähtevää autoa!!

- jos auto liikkuu lippuun kiinni ennen sen nousua tai mikäli kilpailija kertakaikkisella kytkimen nostolla lähtee liikkeelle liian aikaisin, on pari suorittanut vilppilähdön

- jos lippulähetystä joudutaan käyttämään, on lähetystavan oltava samanlainen jokaiselle autolle


13. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK-päällikkö ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet

14. Luovuta ajanottolaitteet sekä muu materiaali EK-päällikölle.


Viestipisteen toimintaohje

Väliviestipisteen viestintä hoidetaan yleensä matkapuhelimilla. Väliviestipisteen merkkinä toimii valkoisella pohjalla oleva sinisen ympyrän sisään sijoitettu sininen salama. Tämä merkki on sijoitettu viestipisteen kohdalle ajosuunnassa tien oikealle puolelle.

1. Varaa mukaasi muistiinpanovälineet, taskulamppu ja matkapuhelin

2. Varmista, että sait EK:n päälliköiden yhteystiedot, EK:n kartan, Toiminta onnettomuustilanteessa -ohjeen, järjestyksenvalvojien/sulkumiesten toimintaohjeen sekä väliviestipöytäkirjan.

3. Sijoitu viestipisteellesi siten, että pystyt seuraamaan ohiajavien autojen ovinumeroita. Valvo myös, että viestipisteen merkki ja mahdolliset alueellasi olevat sulkusiimat yms. pysyvät paikoillaan erikoiskokeen sulkuajan.

4. Auton ohittaessa pisteesi, merkitse pöytäkirjaan ohittaneen auton numero

5. EK - päällikkö voi antaa sinulle myös järjestyksenvalvoja/liikenteenohjaaja tehtäviä.

6. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen, ota se vastaan ja ilmoita asiasta EK - päällikölle matkapuhelimellasi tai muulla EK:n sisäisellä viestiyhteydellä. Keskeytysilmoitukset annetaan kilpailun jälkeen ajavalle purkuautolle tai EK:n purkavalle EK järjestäjän edustajalle.

7. Merkitse muistiin, jos alueellasi tapahtuu jotain muuta merkittävää

8. Kilpailijoilla on autossa hätätapauksia varten ensiapulaukku. Laukussa on SOS-kyltti, jonka esittäminen muille kilpailijoille velvoittaa ko. kilpailijan pysähtymään ja välittämään onnettomuusilmoituksen EK:n viestipisteeseen tai maaliin. Kirjaa ylös pysäytetyn auton numero aikahyvitystä varten ja ilmoita se EK -päällikölle.

9. TÄRKEIN TEHTÄVÄSI on välittää EK - päällikölle kilpailijan tai sivullisen tuoma onnettomuusilmoitus tai avunpyyntö.

10. Jos saat onnettomuusilmoituksen tai avunpyynnön, toimi Toiminta onnettomuustilanteessa - ohjeen mukaisesti ja ota välittömästi yhteys matkapuhelimella EK I-päällikköön.

11. Jos et saa yhteyttä EK - päällikköön, ota yhteys johtokeskukseen matkapuhelimellasi

12. Poistu paikaltasi vasta kun sovittu EK:n purku tulee. Toimita alueellasi olevat sulkusiimat sovittuun paikkaan.

13. Ylipääsemättömissä tilanteissa ota yhteys EK - päällikköön

EK:n maalilinja / Ajanotto

Maalin ajanoton on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista, kellot tulevat viimeistään sulkuajan alkaessa.

1. Sijoitu maalilinjan jatkeelle maastoon niin, että paikka on turvallinen

2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan

3. Testaa radiopuhelinyhteys STOP-auton henkilöön ennen kilpailun alkua

4. Pidä ajanottolaitteet / kellot mahdollisimman kuivassa ja lämpimässä paikassa

5. Kilpailijan aika erikoiskokeella otetaan 1/10 s tarkkuudella (tai vaihtoehtoisesti 3. kategoridan kilpailuissa 1 sek. tarkkuudella)

6. Kun kilpailija tulee maaliin

- kirjaa kilpailija nro ja aika 1/10 s (tai 1 sek) tarkkuudella pöytäkirjaan

7. Jos EK joudutaan jostakin syystä keskeyttämään tai perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK – päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.

8. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. materiaali EK-päällikölle.  

Puskakello

Puskakellon on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista

1. Sijoitu maalilinjan jatkeelle maastoon niin, että paikka on turvallinen. Puskakello voi myös toimia maali-autossa

2. Laita oma kellosi kilpailuaikaan

3. Järjestä asemapaikkaasi kunnon valaistus

- Ota kilpailijalle aika, kun auton etupyörät ylittävät maalilinjan. Kirjaa tämä aika ja kilpailijan nro pöytäkirjaan. Ei haittaa, vaikka et jokaisen auton numeroa näkisikään, numero voidaan tarvittaessa tarkistaa STOP-auton henkilöstön pöytäkirjasta

4. Ole tarkkana, koska autoja voi tulla useita peräkkäin! Jokaiselle kilpailijalle pitää saada aika!

5. Mikäli maaliauto ei saa aikaa, on puskakellon aika virallinen!

6. Jos EK joudutaan jostakin syystä perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. EK-päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet.

7. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. EK-päällikölle.


Stop-AT / Maalin aikatarkastusasema

AT-aseman on oltava toimintakunnossa puoli tuntia ennen sulkuajan alkamista. Autossa on oltava kaksi henkilöä. Toinen käyttää tablettia ja toinen kirjaa ajat pöytäkirjaan ja aikakorttiin.

1. Sijoita auto STOP-merkin kohdalle tien oikeaan reunaan kilpailijoiden kulkusuunnasta katsottuna siten, että näet koko asema-alueen. Tarkista, että autossa on riittävä valaistus

2. Laita autosi eteen varoituskolmio ja sammutin

3. Laita kellosi kilpailuaikaan

4. Tutustu aikakorttiin ja siihen tehtäviin merkintöihin

5. Kirjoita merkinnät sekä aikakorttiin että pöytäkirjaan selkeästi. Jos teet virhemerkinnän, vedä se siististi yli ja tee korjaus. KUITTAA KORJAUS nimikirjaimillasi

6. Kilpailijaparin maaliintuloaika EK:lla otetaan maalilinjalla ja se ilmestyy tabletin ruudulle, kirjaa aika pöytäkirjaan

7. Kilpailijaparin pysähdyttyä asemallesi täydennä pöytäkirja auton numerolla. Ilmoita auton numero maalin ajanoton henkilölle, mikäli he eivät numeroa itse näe

8. Merkitse kirjaamasi aika 1/10 s tarkkuudella kilpailijaparin aikakorttiin kohtaan EK maali (esim. 15.20.47,8) Kirjaa myös EK:n lähdön mahdollisesti ilmoittamat (näkyy myös tabletissa) vilppilähdöt pöytäkirjaan ja aikakorttiin (merkintä VILPPI). ILMOITA VILPPILÄHDÖSTÄ KILPAILIJAPARILLE!

9. Mikäli et saa tabletilta kilpailijalle maaliintuloaikaa, merkitse omasta kellosta aikakorttiin tunnit ja minuutit, jotta kilpailijapari pääsee jatkamaan matkaa. Oikea maaliintuloaika hoidetaan tuloslaskentaan muiden toimesta.

10. Jos kilpailija huomauttaa virheellisestä toiminnasta tai ajasta, pysy rauhallisena ja merkitse kaikki kilpailijan tekemät huomautukset pöytäkirjaan

11. Jos huomaat jälkeenpäin tehneesi jonkin virheen, yritä korjata asia. Ota yhteys EK – päällikkö 2:seen

12. Mikäli kilpailijoista johtuvasta syystä merkintää ei voida tehdä, ilmoita siitä EK – päällikkö 2:lle

13. Jos saat kilpailijalta keskeytysilmoituksen, tarkista, että se on täytetty ja toimita keskeytys viestiautolle

14. Jos EK joudutaan jostakin syystä perumaan, päättää tästä KILPAILUN JOHTOKESKUS. - EK – päällikkö 2 ilmoittaa asiasta ja antaa toimintaohjeet

15. Luovuta pöytäkirjat ja ajanottolaitteet ym. EK – päällikölle.


EK:n maalin tulostaulun / “Fläppitaulun ” hoitaja

Mikäli EK:n maalissa on tulostaulu niin fläppitaulun tehtävä on palvella kilpailijoita. Kilpailijat haluavat verrata aikaansa joihinkin edellä ajaviin.

1. Sijoita fläppitaulu n. 1-2 auton mitan päähän STOP-autosta, jotta kilpailijat eivät jäisi estämään STOP-auton henkilöstön työskentelyä. Katso sopiva paikka EK – päällikkö 2:sen kanssa.

2. STOP-auton henkilöstö ilmoittaa EK:n suoritusajan fläppitaulua varten

3. Fläppitauluun merkitään ainoastaan kilpailijoiden ajat


TOIMINTA ONNETTOMUUSTILANTEESSA

Toiminta onnettomuuspaikalla

1. Selvitä ensin, mitä on tapahtunut / Pysy rauhallisena ja tee asiat järjestyksessä

2. Pelasta loukkaantunut/loukkaantuneet hengenvaarasta. Sammuta onnettomuusauton moottori (virta pois pääkytkimestä)

3. Estä mahdolliset lisäonnettomuudet, varoita esim. seuraavia kilpailijoita, pyri toimimaan ajoradan ulkopuolella.

4. Hälytä itse tai lähetä joku hälyttämään lisäapua soittamalla EK-päällikölle/-turvapäällikölle. - Jos et saa yhteyttä, pysäytä seuraava kilpailija ja pyydä heitä välittämään tieto tapahtuneesta

5. Tarkista, onko loukkaantunut hereillä, hengittääkö, tuntuuko pulssi, vuotaako runsaasti verta.

6. Tutki varovasti, onko muita vammoja. Älä liikuttele loukkaantunutta tarpeettomasti. Rauhoita, mikäli loukkaantunut on tajuissaan.

7. Toimi, jos olet ensimmäisenä tapahtumapaikalla. Johda tilannetta siihen asti, kunnes ammattiauttajat saapuvat paikalle.


Hätäilmoitusohje

1. Kerro kuka olet ja mistä soitat, kerro myös puhelinnumero

2. Mitä on tapahtunut?

- Onnettomuus, mikä onnettomuus (ulosajo, yhteentörmäys...)

- Tulipalo, kerro mitä palaa (auto, rakennus, metsä...)

- Sairaskohtaus, mitä potilas valittaa, mitä potilas tekee nyt


3. Missä on tapahtunut? Kerro paikka mahdollisimman tarkasti: EK:n numero, järjestyksenvalvojapisteen nro, risteys tms. tieto, jolla apu löytää paikalle. Sovi opastuksesta!

4. Kerro onko joku vaarassa tai loukkaantunut. Pelastajien ensisijainen tehtävä on ihmishenkien pelastaminen.

5. Vastaa kysymyksiin lyhyesti ja tarkasti. Mitä tarkemmat tiedot voit antaa, sitä tehokkaamman avun saat.

6. Älä sulje puhelinta ennen kuin saat luvan!