Turvaviestijärjestelmä (ralli)

Kohteesta AKK Wiki
Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2018 kello 14.20 – tehnyt Toni Mäkinen (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rallikilpailuun on rakennettava toimiva turvaviestijärjestelmä. Järjestelmän puutteellinen toiminta voi estää kilpailemisen erikoiskokeella. Nykyään edellytetään kaksinkertaista viestijärjestelmää, jossa pääjärjestelmänä, eli suorina yhteyksinä, käytetään joko VHF -puhelimia tai VIRVE puhelimia. Varajärjestelmänä hyväksytään matkaviestimet, jotka on testattu ko. alueella ennen kilpailua. Viestiorganisaatiota voidaan käyttää myös palvelemaan kilpailun järjestäjää muissakin sopivissa asioissa. Kilpailun etuautojen seuranta, tulosten välittäminen ja kilpailijoiden seuranta ovat tehtäviä, jotka sopivat mainiosti viestin päätehtävän lisäksi. Mutta koska rallin viestijärjestelmä rakennetaan turvallisuuden vuoksi, on muistettava, että turvallisuuteen liittyvä viestiliikenne ohittaa kaiken muun liikennöinnin. Viestijärjestelmää suunniteltaessa kannattaa miettiä mahdollisuutta käyttää ko. asian osaavaa erikoisryhmää mieluummin kuin kerätä viestihenkilöstö yksittäisistä ihmisistä, jotka eivät ole tottuneet toimimaan yhdessä. Erikoisryhmä varmasti pystyy tarjoamaan toimivamman ja laajemman ”viestipaketin”.

Viestipäällikkö (ralli) vastaa kilpailun viestiyhteyksistä.

Kts. myös Johtokeskus (ralli) jossa viesti johtokeskuksen yhteydessä.


Viesti erikoiskokeilla

Erikoiskokeen turvaviestin päätehtävänä on välittää kaikki normaalista poikkeavat tapahtumat johtokeskukseen ja välittää edelleen johtokeskuksen antamat ohjeet ja määräykset erikoiskokeen päällikölle. Sen tulee toimia suorana linkkinä erikoiskokeelta johtokeskukseen, välittää tarvittavaa informaatiota erikoiskokeen sisällä ja kommunikoida erikoiskokeella olevien etuautojen kanssa sekä toimia tarvittaessa niiden linkkinä esim. johtokeskukseen.


Viestilaitteet

Pääviestijärjestelmänä toimivat useasti joko VHF- tai Virve -puhelimet, joiden avulla voidaan rakentaa ns. suorat yhteydet erikoiskokeen sisälle ja erikoiskokeilta johtokeskukseen. VHF -järjestelmä on tällä hetkellä käytännöllisin ratkaisu, koska siihen on mahdollista liittää kaikki tarvittavat turvallisuusjärjestelmän yksiköt ja näin ollen koko turvaorganisaatiota on mahdollisuus hallita keskitetysti johtokeskuksesta. VHF -puhelinjärjestelmiäkin on usean tyyppisiä ns. suoria sekä toistimia käyttäviä järjestelmiä. Viestintävirasto on myöntänyt autourheilukäyttöön kaksi kanavaa. Samaan kanavaryhmään kuuluu vielä kaksi muuta kanavaa, joita voidaan myös käyttää. Näillä neljällä kanavalla voidaan rakentaa toimiva turvaviestijärjestelmä. Myös yritysten käytössä olevia VHF-järjestelmiä (kanavia) voidaan käyttää, mikäli niihin on tarvittava määrä puhelimia. Reitillä kiertävä viestihenkilöstö varmistaa ennakkoon yhteyksien toiminnan. Tällä ”satelliittiviestillä” on varakalustoa puhelimien korjaamiseen tai vaihtamiseen ja tarvittaessa sen on mahdollista asettua ”linkiksi” erittäin pahojen ongelmatilanteiden sattuessa. Satelliittiviestiautoja on hyvä olla 1-2 kpl erikoiskokeiden määrästä riippuen.


Erikoiskokeen sisäinen viesti

Erikoiskokeen sisäisen viestin tehtävänä on toimia viestimenä järjestys-, turvallisuus- ja kilpailijoiden seuranta-asioissa. EK:n sisäiseen viestiverkkoon tulee kuulua yhteydet EK-päälliköihin, EK:n sisääntulo- ja poistumisliittymiin, välillä oleviin isoimpiin, läpiajettaviin liittymiin, sekä EK:n pelastusorganisaatioon. Kaikilla erikoiskokeen viestipisteillä on oltava numerot ainakin seuraaviin kohteisiin:

- Johtokeskus (hätäliikenne)

- Erikoiskokeen päälliköt (maali + lähtö)

- Kilpailukeskus

Järjestelmästä riippumatta erikoiskokeen viestijärjestelmän on pystyttävä toimimaan n. 30 min ennen sulkuajan alkua. Toiminnan tulee jatkua purkuauton erikoiskokeen maaliin saapumiseen saakka.


Viestiliikenne

Kaiken viestiliikenteen tulee olla lyhyttä ja asiallista. Viestiliikennettä valvoo johtokeskuksen viestipäällikkö. Turvakanavalla on vältettävä pitkiä yhtäjaksoisia puheenvuoroja. Asiat on silti selvitettävä ymmärretysti. VHF kanavilla on myös vältettävä kertomasta asioita, joita ei ole tarkoitettu muiden kuultaviksi, sillä ko. kanavilla on muitakin kuulijoita.

Johtokeskus päivystää jatkuvasti turvakanavalla. Erikoiskokeet siirtyvät turvakanavalta ensimmäisen kilpailijan tultua EK:n maaliin omalle ”toimintakanavalleen”. Onnettomuus- ja erikoistilanteissa EK:n viesti liikennöi turvakanavalla. Viimeisten kilpailijoiden lähtiessä EK:lle, siirtyy EK:n viesti takaisin turvakanavalle. Etuautot, turvaorganisaation autot sekä purkuauto käyttävät turvakanavaa. Tuloksia ei välitetä turvakanavalla kuin erikoistapauksissa.