Ralli

Kohteesta AKK Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ralli on Suomen seuratuin autourheilumuoto. Ralli on saavuttanut tukevan jalansijan suomalaisten sydämissä jo kuusikymmentäluvulta lähtien, jolloin luotiin käsite "lentävät suomalaiset". Tämä perinne on jatkunut katkeamattomana aina näihin päiviin asti.

Suomalaisia huippukuljettajia on riittänyt lajin MM-tasolla katkeamattomana ketjuna, ja näiden huippujen edesottamuksia seurataan kotimaassa tiiviisti niin televisiosta, internetistä ja muista tiedotusvälineistä


Rallia voi Suomessa harrastaa usealla eri tasolla ja useassa luokassa. Eritasoisia kilpailuja ajetaan, niin talvella kuin kesälläkin eri puolilla maata. Koska kilpailuissa on luokkia useille erilaisille autoille, on rallin harrastaminen mahdollista hyvinkin useilla erilaisilla tasoilla ja kustannuksilla, riippuen harrastajan päämääristä.

Sarjat: Rallia voi harrastaa Suomessa usealla eri tasolla. Kotimainen huipputuote on Ralli SM. Suomenmestaruudesta ajetaan niin neli- kuin kaksivetoisten luokissa. Lisäksi SM-Rallien yhteydessä ajetaan Suomi-Cupin mestaruuksista kahdessa eri luokassa. Näin ollen lähes kaikkien luokkien autoilla on mahdollista ajaa ennakkotutustuttavissa ralleissa sarjapisteistä.

Myös juniorilisenssin omaaville kuljettajille on oma arvosarjansa, jossa kilpaillaan Rallin Suomen Juniorimestarin tittelistä.

Harrastajamääriltään suosituimpia rallisarjoja Suomessa ovat kansallisen luokituksen omaavilla F-Ryhmän autoilla ajettava F-CUP rallisarja sekä vanhemmille Historic-autoille tarkoitettu Historic Rally Trophy, jossa ajetaan omista mestaruuksista eri ikäkausien autoilla. Kyseiset sarjat ovat myös katsojien keskuudessa erittäin suosittuja.


Lisäksi järjestetään arvosarjoihin kuulumattomia rallikilpailuita, joiden toteuttamisessa kilpailunjärjestäjällä on mahdollisuudet soveltaa omaa käsialaansa.

Sorateiden Grand Prix: Lajin suurin tapahtuma kotimaassamme on vuotuinen MM-rallimme, Rally Finland, joka kerää vuosittain huikeat määrät rallifaneja seuraamaan maailmantähtien edesottamuksia Keski-Suomen sorateillä. Suomen MM-ralli on maineeltaan yksi MM-sarjan kulmakivistä, ja on ansainnut näin ollen vakituisen paikkansa MM-kalenterissa.Termit (ralli)

Rallikilpailun järjestäminen